Значај Покемона у политици Хилари Клинтон


Можда има оправдања за оне који су одбијали примедбе које су већ на почетку запљуснуле игрицу "Покемон гоу" (Pokemon Go), засновану на џи-пи-есу и "проширеној реалности" (augmented reality), али Покемони су сада преплавили свет а откривају се проблематичне везе њиховог ствараоца "Нијантик"-а са својом бившом матичном компанијом "Гугл" и Стејт департментом.

Неки су нагађали о разлозима с којих је Стејт департмент заинтересован за развој такве игрице, а сада имамо бар делимичан одговор:

"Покемон гоу" предизборно оружје председничких кандидата - Pokemon Go a campaign weapon for presidential candidates

 "Глобални феномен "Покемон гоу" нашао је пут и до америчке предизборне председничке кампање оба кандидата...Особље Хилари Клинтон крстари улицама и лови ловце Покемона у нади да ће им на неколико тренутака одвући пажњу и регистровати их за гласање...На недавном предизборном скупу Демократске странке у Охају су их чак позивали да дођу до демократског "мамац модула" који привлачи Покемоне на одређену локацију, "да ћапе Покемоне" и "више сазнају о државном секретару Хилари Клинтон"."


Према томе, игрица се користи и за намамљивање људи, који ће, када дођу по обећано, бити подвргнути политичком убеђивању. Није тешко замислити како се манипулисање овог типа може још "унапредити".

АФП нас је обавестио и о нечем још интригантнијем - да бивши амерички државни секретар Хилари Клинтон тврди да није знала ко је створио "Покемон гоу", Како насловише...

Клинтонова је била државни секретар када су "Гугл", "Нијантик" и Стејт департмент започели сарадњу


На челу "Нијантика" је Џон Ханке, раније запослен у "Гуглу" а пре тога Стејт департменту САД.

Ханке је посебно радио на програмима Гуглове мапе и Гугл Земља, па и у почетној фази "Арапског пролећа" 2011. године, када је са Гугл мапама и Гугл Земљом манипулисалисано називима локација у реалном времену, све у директој сарадњи са Стејт депарнтментом и проамеричким демонстрантима, и касније, са групама милитаната у Либији и Сирији.

Такође је откривено да је Џаред Коен, бивши службеник америчког Стејт департмента а тада запосленик "Гугла", државном секретару Хилари Клинтон предложио коришће тих апликација у свргавању сиријске владе.

Британски "Инденпендент" у чланку "Према процурелој електронској пошти Хилари Клинтон, Гугл је планирао да помогне сиријским побуњеницима у свргавању Асадовог режима" - Google planned to help Syrian rebels bring down Assad regime, leaked Hillary Clinton emails claim | News | Lifestyle | The Independent, пише:

"'Гуглов" интерактивни алат модификован је тако да подстиче сиријске побуњенике и охрабрује их да збаце Асадов режим - откривају процурела електронска писма Хилари Клинтон.

Пратећи и мапирајући дезертирања чланова сиријског руководства, ти програми подстичу на пребег и "уливају поверење" побуњеничкој опозицији....

Једно е-писмо садржи детаље о томе како је замисао о "Гугловом" праћењу пребега потекла од Џареда Коена, саветника Клинтонове до 2010. године, а сада председника "Гугловог" њујоршког труста мозгова "Џигшоу", ранијег назива "Гуглове идеје".

Коен у е-писму члановима тима Клинтонове, за које  "Викиликс" тврди да је прослеђено и самом државном секретару, каже: "Мој тим планира да у недељу лансира средство које ће пребеге јавно пратити и мапирати из ког су сегмента сиријске владе...Наша замисао потиче отуда што многи људи прате злочине, али нико преласке на другу страну, за шта верујемо да је важно за охрабривање још људи да пребегну и да се улије поверење опозицији."

Интерактивна апликација за праћење употребљена за свргавање суверене изабране владе је утрла пут интерактивној апликацији заснованој на лоцирању, локацијама и прошреној реалности која се сада користи за манипулисање гласачким телом у корист власти. Нема шта, природан и логичан "напредак".

А то што се Хилари Клинтон куне да не зна да је апликација развијена и коришћена за њене власти као државног секретара, наводи на закључак да је Хилари Клинтон или нечастан човек или незналица, али да је у сваком случају неподобна да буде председник.

Степен којим се технологија користи за задирање у приватан живот и манипулисање у корист "посебних интереса" постаје све нападнији и алармантнији. Што је најгоре, и поред повремених признања ко је и с каквим циљем створио "Покемон гоу", чини се да су масе имуне на чињенице, најчешће ћете чути "Не буди параноичан" и "Ма, то је само теорија завере".

Слизавање великих "хај-тек" компанија и властодржаца у замлаћивању целокупне светске популације свакако јесте завера, нема говора о "теорији". Шта више, доживели смо да нас о тој чињеници обавештава чак и АФП.

Требало би ставити прст на чело и запитати се шта нам још спремају с апликацијама сличним "Покемон гоу"-у, на који начин ће даље остваривати спрегнуте интересе "хај-тек" индустрије и власти. Можда инсцениране "проширене нереде" са учешћем ловаца на Покемоне, не би ли се намамили и они иначе незаинтересовани за политику, понајмање остваривање страних интереса?


Аутор: Тони Карталучи
Извор: Clinton Campaigners Use Pokemon Go to Literally “Lure” Voters | New Eastern Outlook
Превод: Ћирилизовано



Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!