Хамадан

Козаци у Персији, Први светски рат

Вест да је руска авијација почела да користи аеродром код иранског града Хамадана за бомбардовање циљева у Сирији навела ме је да се запитам нема ли то неко из Министарства одбране Руске Федерације изражен смисао за историју. Сада је 100-годишњица од недеље у Првом светском рату у којој је руска војска препустила Хамадан Отоманима.

Руски експедициони корпус под генералом Н. Н. Баратовим је Хамадан заузео децембра 1915. у оквиру кампање којом је требало да се спречи да пронемачке снаге преузму контролу над Персијом. Баратов је у пролеће 1916. ушао у Ирак, не би ли помогао Британцима које су Отомани опколили код Кута. После предаје Британаца априла 1916. године, Баратов се повукао у Персију и своје снаге концентрисао у Хамадану. Али отомански 13. корпус под командом бега Али Ихсана је 3. августа започео офанзивне операције и Баратов је у ноћи између 9. и 10. августа напустио Хамадан, да се више не врати.

Пол Робинсон / IRRUSSIANALITY
Од истог аутора: Ћирилизовано: Пол Робинсон (16 чланака)


Александар Јовановић / Ћирилизовано: Лепо подсећање војног историчара. И корисно, јер садашњи односи држава се не могу разумети без њихове (пред)историје. Али зашто је професор овако штур? Можда зато што је, као Канађанин, поданик британске круне, а Британија је непун век пре догађаја које спомиње управо у Персији, садашњем Ирану, на Русима показала своју праву природу: Царев човек у Техерану.

Препоручио бих да (поново?) погледате и друге чланке о Ирану на Ћирилизовано: Иран, на пример "Катехон": Иран у контексту сиријског сукоба и DEBKAfile: Иран нуди Русији 14 милијарди долара да му створи савремену војску, јер руско-ирански односи нису баш једнозначно позитивни, како неки овдашњи нико-као-ја-проруски медији приказују.

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!