Поводом вести "Златна перла, стара 6.500 година откривена у Бугарској"

Прво вест...

Златна перла, стара 6.500 година откривена у Бугарској

 

Златна перла је пречника четири милиметра (Фото Ројтерс / Д. Кјосемарлијев)

Артефакт је око 200 година старији од накита пронађеног у некрополи из бакарног доба у Варни, на обали Црног мора, који се сматра најстаријим златним предметом

 

Софија – Бугарски археолози открили су златну перлу, пречника четири милиметра, за коју тврде да је најстарији златни артефакт у Европи, а највероватније и најстарији пронађен икад у свету.

Перла је пронађена на месту праисторијског насеља у јужном делу Бугарске и датира из 4.500-4.600. године пре нове ере, што значи да је око 200 година старија од накита пронађеног у некрополи из бакарног доба у бугарском граду Варна, на обали Црног мора, а који се сматра најстаријим златним предметом и откривен је 1972. године, известио је Ројтерс.

„Нема сумње да је реч о предмету старијем од злата пронађеног у Варни”, изјавио је Јавор Бојаџијев, ванредни професор на Бугарској академији наука.
"Перла је ископана у остацима мале куће из времена када су бакар и злато тек почели да се користе"
„То је заиста важно откриће. То је мало парче злата, али довољно је велико да нађе своје место у историји”, додао је Бојаџијев, пренео је Танјуг.

Бојаџијев верује да је перла направљена на локацији где је пронађена, мало изван модерног града Пазарџик, и додаје да је то било прво урбано насеље у Европи, у коме је живела заједница високо развијене културе, која се преселила из Анадолије (данашња Турска) око 6.000 године пре нове ере.

Артефакт је нађен у праисторијском насељу у јужном делу Бугарске (Фото Ројтерс / Д. Кјосемарлијев)

„Рекао бих да је то био прототип модерног града, мада ово што ми имамо овде је антички град по месопотамским стандардима, али ми овде говоримо о месту које је претходило Сумеру (који се сматра за прву урбану цивилизацију, а налазио се у јужном делу Месопотамије, данашњег Ирака) за око 1.000 година”, оценио је Бојаџијев.

Перла је ископана пре две недеље, а пронађена је у остацима мале куће из времена када су бакар и злато тек почели да се користе.

До сада је откопано између 10 и 12 хектара поменутог насеља утврђеног са 2,8 метара високим зидом.

На том месту је пронађено и више од 150 керамичких фигура птица које указују да су становници тог насеља обожавали животиње.

Насеље су уништила непријатељска племена која су нападала са североистока око 4100. године пре нове ере.

Златна перла ће бити изложена у историјском музеју у Пазарџику након што буде у потпуности испитана и потврђена њена старост.


Извор: Политика Online - Златна перла, стара 6.500 година откривена у Бугарској


Александар Јовановић / Ћирилизовано: Међу сајтовима које читам из личног задовољства је и Archaeology in Bulgaria – Bulgaria's Latest Archaeology News, Top Archaeologists & Museums. Али, признајем, то задовољство је помућено завишћу. Јер држава, као Бугарска, која, за разлику од државе Србије, мари за своју археологију, тиме и историју, и зна да је битно свету је представити, доказује да нису неопходни разноразни деретићи за "народ најстарији", и да се такозвана цивилизована Западна Европа натера да се покрије ушима када је у питању порекло и старост културе, њихове у односу на "оних тамо Балканаца".

Озбиљна држава се не боји своје историје, озбиљна држава ради на њој. Бугарска перла није нађена него зарађена.

Комшијама свака част.



 

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!