САД у Авганистану држе скоро 30,000 плаћеника. Скупи су, али...

Плаћеника у Авганистану има троструко више од броја преосталсталих регуларних војника

Фотографија, извор: 108,000 Contractors Are In Afghanistan? - Business Insider

Иако Обамина администрација повлачење из Авганистана (у застоју) представља као крај рата и редовну војску у тој земљи држи у релативно малом броју, ретко се говори колико има плаћеника, који "раде" по уговору са Министарством одбране.

Америка у Авганистану званично има тек око 9,000 војника, али држи и 29,000 плаћеника распоређених по читавој земљи. Две трећине плаћеника нису Американци, Пентагон каже да се они претежно баве логистиком и одржавањем.

САД одавно користе велики број плаћеника, јер тако могу имати већи број "чизама на терену" но што приказују званичним бројкама. Угрубо, паритет између редовне војске и плаћеника осликава њихова ранија бројност, на врхунцу Авганистанског рата: 88,000 хиљада припадника редовне војске и 117,000 плаћеника.

Али пошто је тај однос сада око 3:1, Обамина администрација повлачење представља значајнијијим него што стварно јесте. Држање плаћеника је обично скупље од регуларних копнених снага, али привлачи много мању пажњу штампе.


Џејсон Диц / US Has Nearly 30,000 Defense Contractors in Afghanistan -- News from Antiwar.com


Александар Јовановић / Ћирилизовано: Предлажем вам да то што сте сазнали из ове цртице надоградите читањем сјајног чланка "Атлантика":

"Зависност Америке од плаћеника" - America's Addiction to Mercenaries - The Atlantic.

И мини-анализе, суштински вероватно тачне, али која, непотпуна каква јесте, може да наведе на погрешан закључак, да је Обама некакав "голуб":

"ЦИА и Пентагон не дозвољавају Обами да оконча сукоб у Сирији" - CIA & Pentagon Not to Allow Obama to Settle Conflict in Syria.

Не знам какав ћете закључак ви извући, али мени је копкање по овој теми само донело ново питање: који, какви и из којих земаља плаћеници би за САД били идеално решење? Ко је то стручан, а у својој земљи бедно плаћен и мора да гледа како му се војска распада и слуша државно руководство како сваки час изјављује да ... никада више неће ратовати?

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!