Вол стрит журнал: Дошло време за Генералштаб НАТО-а Европске уније? Не - кажу Сједињене Америчке Државе

Амерички амбасадор у НАТО-у Даглас Лут, на слици поред државног секретара САД Џона Керија, сматра да Европској унија не треба да дуплира генералшштаб НАТО-а (Фотографија: Ројтерс)

САД су свим срцем за више европских улагања у одбрану, али желе да се тај новац троши на дронове, прецизну муницију, нове ловачке авионе и ратне бродове.

Оно што не желе да виде је нови генералштаб Европске уније.

Европски лидери указују да ће једна од области у којој се треба споразумети о новим видовима сарадње после британске одлуке да напусти блок бити одбрана и политика одбране.

У документу о новој стратегији високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Федерике Могерини размотрена је потреба за капацитетима за самосталну одбрану - независно од америчке војске и Северноатлантског пакта.

Високи немачки и француски функционери, између осталих француски председник Франсоа Оланд и немачка министарка одбране Урсула фон дер Линден су говорили о потреби да ЕУ развије политику војне индустрије, чији циљ треба да буде да се средства за одбрану усмеравају ка европским фирмама.

У документу госпође Могерини нема експлицитног позива на формирање новог генералштаба, шта више, доста тога за шта се она залаже већ дуже време траже и САД - продубљивање сарадње у области одбране, већу координисаност и ефикасност - али га неки европски и амерички функционери тумаче као позив на аутономно деловање и стварање новог генералштаба ЕУ.

Говорећи на скупу Немачког Маршаловог фонда ове недеље, амерички амбасадор у НАТО-у Даглас Лут је истакао да Вашингтон остаје против европског трошења на дуплирање командно-контролних структура НАТО-а. Европска команда би само репликовала оно што НАТО већ има са Врховном командом савезничких снага у Европи и другим центрима широм Европе.

"Не мислимо да у Европи има довољно ресурса за стварање дупликата" - рекао је Лут.

Господин Лут, армијски генерал у пензији који је командовао америчким снагама у Европи, каже да јесте потребно да Европа више улаже у одбрану, али тако што ће блок куповати опрему, а не трошити новац на штабове.

"Ми сматрамо да европски одбрамбени евро треба да иде тамо где постоје недостаци у одбрани" - каже Лут.

Други амерички функционери говоре да Европа не треба да троши новац на стационарне штабове, већ једноставно треба да се оспособљава да у време кризе националне армијске и морнаричке командне структуре претвори у мултинационалне.

Амерички функционери се одавно труде да Европу убеде да би требало да више троши на одбрану. Британски "Егзит" ће ЕУ коштати скоро четвртину борбене силе - по проценама НАТО-а. Вашингтон се нада да ће Европу убедити да троши више, али остаје забринутост да ће ЕУ покушати да створи "мини НАТО" са прегломазном командном структуром.

"Хајде да буде више европских инвестиција. Али не у дуплирање. Ми не сматрамо да смо толико богати ресурсима да можемо приуштити дуплирање" - каже Лут.


Напомена преводиоца: И Доналд Трамп сматра да Европа мора да више троши на одбрану. Ко не троши - нема одбране:  Trump’s NATO non-commitment comments give European members chills — RT News


Аутор: Џулијен Е. Барнс
Извор: Time for a New EU Military HQ? The U.S. Says No - Real Time Brussels - WSJ
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!