Гилад Ацмон: Јеврејски пријатељи

Шеф британских лабуриста Џереми Корбин би требао да нађе боље саветнике. Јер јуче је на конференцији за штампу обзнанио да "су наши јеврејски пријатељи одговорни за поступке Израела и Нетањахуове владе таман колико и наши муслимански пријатељи за оно што чине свакојаке и самозване исламске државе и организације". Танко му је то изједначавање Јевреја и муслимана.

И поред свих ратних страхота које је изазивао и изазива Израел, највећи број Јевреја у свету подржава јеврејску државу и идентификује се с ционизмом. Јеврејски лоби доминира америчком, британском и француском спољном политиком, и јеврејски лоби подстиче на криминалне и неморалне интервенционистичке ратове. Корбин очигледно то зна пошто је увек гласао против тих ратова. Ништа од овога се не односи на муслимане и ислам. Само мали број муслимана у свету подржава Исламску државу. У ствари, већина муслиманских вођа је осуђује - и политички, и верски, и у културном погледу. У нашој средини нема никаквих муслиманских лобија који хушкају на ратове. И, за разлику од јеврејских олигарха као што су Хаим Сабан и Џорџ Сорош, муслимански милионери не покушавају да испазаре наш политички систем. Зато ми није јасно шта је Корбина навело да направи тако неумесно поређење.

И ко су ти његови "јеврејски пријатељи"?

Произраелски главни рабин Ефраим Мривис што одмах скаче да осуђује самог Корбина? Вероватно не.

Да ли је међу "јеврејским пријатељима" бивши главни рабин, лорд Џонатан Сакс, исти онај који се сагласио са притужбама да је Корбинова компарација била "сатанизација највећег степена, нечувена и неприхватљива"?

Да ли су Корбинови јеврејски пријатељи онај свет из Лабуристичких пријатеља Израела, групе која је користила све могуће трикове и прљавштине да уништи лабуристу Џеремија Корбина?

Да Корбин не мисли да су Јевреји који су захтевали одстрањивање Кена Ливингстона и толико других политичара и чланова из лабуристичких редова ти његови "јеврејски пријатељи"? Ко ће га знати.

Биће да Корбин мисли да су "Јевреји за Корбина" прави јеврејски пријатељи. Међутим, они су групу оформили тек пошто је постало очигледно да ће Корбин изаћи као победник из "лабуристичке олује", и да би могли да контролишу опозицију.

Не, колико је мени познато, Корбин је у животу имао само једног правог јеврејског пријатеља. Његово име је Пол Ајзен. Пол Ајзен је био први јеврејски пријатељ који је подржао Корбина, први јеврејски пријатељ што стао уз старог пролетерског лидера, први "јеврејски пријатељ" који је изразио веру да Корбин може победити и постати вођа лабуриста - па чак и увести промене у ову земљу.

Штета што се Корбин одрекао Пола чим му тако рекоше његови "јеврејски пријатељи"...

 Jeremy Corbyn rejects links to Holocaust denier - YouTube



Аутор: Гилад Ацмон
Извор: Jeremy's Jewish Friends — Gilad Atzmon
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!