Поводом вести да "Словачка преузима председавање ЕУ у "осетљивом" тренутку"

Фотографија: Getty Images / Извор:
Tough call for Slovakia's EU presidency? - BBC News

Александар Јовановић / Ћирилизовано:

Портал "српске" телевизије Н1 (N1), под командом америчког генерала Петреуса, објавио је да Словачка преузима од Холандије председавање ЕУ.

Па пошто је тренутак осетљив, ионако "тврдоглаве" Словаке, је ли, треба опоменути да пазе шта раде. Како? Сами процените да ли вест словачког "Спектатора" чији вам превод прилажемо (као елемент за промишљање ЕУ) говори о једном таквом начину и/или цензурисању као методу ЕУ бирократа и Европске комисије, чији чланови, неизабрани ни на каквим изборима, управљају животима људи и народа доброг дела европског континента.

Словачким уметницима забрањено да учествују на изложби


"Бановани" сликар Марик Ормандик (Фотографија: TASR)

Словачким сликарима Марику Ормандику и Ерику Биндеру није допуштено да изложе своје радове у седишту Европске комисије, пошто су њихова дела "негативна".

Европска комисија је планирала да се укупно 300 радова изложи у згради Берлејмонт, у центру Брисела. Првобитно је позвано десет словачких уметника да у њој изложи своје слике, али су на крају остала двојица, па су и њихови радови одбијени.

Као званичан разлог, како каже кустос Ева Тројанова, наведено је да слике двојице словачких уметника изазивају страх, негативне мисли и религиозне пориве који нису у складу са данашњом ситуацијом - пише дневни лист Деник Н (Denník N).

"Иако уважавамо изражајност и снагу ових радова, сматрамо их сувише тешким за радно окружење" - пише у званичном образложењу које је на својој ФБ страници објавио сликар Марик Ормандик. "Молимо Вас да имате у виду чињеницу да Берлејмонт угошћава 2,000 чланова Европске комисије из 28 земаља чланица ЕУ, и прима око 1000 посетилаца из целог света, покривајући широк спектар култура, религија и сензитивности. Такође, Берлејмонт је јавно здање, и зато морамо избећи сваки ризик који би био створен излагањем слика које могу изазвати контроверзу или повредити сензитивност људи."

Ормандик сматра да је ово "флагрантан пример цензурисања" - пише дневник Правда. Али  је и изненађен таквом одлуком, јер сматра да је његов рад прилично "европозитиван" (Euro-positive)

Кустос Ева Тројанова такав корак сматра апсурдним интервенисањем у креативан рад, што би требало да буде ствар прошлости а не садашњице. Њој је Министарство културе наложило да за Брисел припреми колекцију радова словачких уметника, која ће - све слике - бити део привремене декорације ентеријера зграде Берлејмонт. То није званична изложба поводом словачког председавања Саветом Европске уније - пише "Деник Н".

Ако клијент очекује да би могло доћи до неких ограничења с његове стране, онда би требало да их унапред наведе" - изјавила је управница Словачке националне галерије Александра Куса за "Правду". "Ако се то не учини, негативан одговор би могао да изгледа као цензурисање."

Куса је подсетила и на чињеницу да, пошто је у питању декорисање административне зграде, постоје неке специфичности када се бира какви ће се радови изложити, јер људи их могу доживети другачије него да су изложени у оквиру, на пример, историјске изложбе.

Spectator.sme.sk - The Slovak Spectator

Извор: Artists banished from exhibition - spectator.sme.sk
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!