"Метеорит" гаси пожаре у шумама Иркутске области



Ватрогасци који гасе шумски пожар у Иркутској области, где је због густог дима онемогућена употреба авијације за гашење пожара користили су помоћ УР-77 "Метеорит" система за разминирање, изјавио је помоћник команданта војске ЦВО (Централни војни округ) пуковник Јарослав Рошупкин.
Јуче су војно транспортни авиони превезли из Кемеровске у Иркутску област две инжињеријске машине.

Како је објаснио Рошупкин, борбени комплет УР-77, који је пројектован за прављење пролаза кроз минска поља, садржи две ракете ДМ-70 на чврсто гориво. Оне лансирају дугачке траке експлозивног пуњења од неколико стотина метара преко било које препреке.
Уз помоћ контролисаних експлозија може да се спали кисеоник и угаси ватра, објаснили су нам у ЦВО. Поред тога, експлозивни кабл нам омогућава да изолујемо пожаре од шумских подручја на најопаснијим правцима.

Напомена преводиоца (подаци узети са интернета):
Овај систем за разминирање је један од најбољих на свету (Руси га зову и „Змај Горинич“ по лику злог вишеглавог, најчешће троглавог змаја из руских народних прича који бљује ватру и чува мост којим се прелази у царство мртвих). Потпуно је проверен на ратиштима а очито су му пронашли и друге намене осим оне за коју је конструисан. Сада га користи и армија Сирије за „чишћење“ градских насеља од сакривених терориста а по неким подацима користе га и армије НДР и ЛНР у Украјини.
УР -77 "Метеорит" (Установка Разминирования 77 – систем за разминирање)- је совјетски систем за разминирање. Настао је на основи самоходне хаубице 2С1 "Гвоздика". Серијски се производи од 1978. уместо УР-67.
УР-77 је у стању да направи пролаз у противтенковском минском пољу у току борбе. Ширина пролаза је око 6 метара и дужине од 80 до 90 метара. Упркос чињеници да УР-77 није намењен за деминирање противпешадијских мина, систем може да уништи противпешадијско минско поље са нагазним америчким минама М14, стварајући ширину пролаза до 14 метара.
Разминирање врши ударним таласом експлозије која активира упаљач мине. Међутим, потпуно разминирање не може гарантовати. Зато што, на пример, могу да остану нетакнуте мине са упаљачима двоструког активирања као и потезне мине. На експлозију неће реаговати ни магнетни, сеизмички и инфрацрвени упаљачи.
Систем опслужује посада од два војника: возач и командир оператер. Током лансирања и разминирања, посада остаје у возилу. Време једног циклуса разминирања траје око 3-5 минута. Поновно пуњење система траје око 30-40 минута.
Препоручујем и:

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!