Пентагонска нова правила дозвољавају убијање још више цивила у нападима на Исламску државу

Пентагонска "стара добра времена": Вијетнам (Фотографија: Huynh Cong Ut / AP)

Иако се Пентагон уби од порицања кад год га ухвате у усмрћивању цивила приликом ваздушних напада на Исламску државу, званичници кажу да њихово настојање да појачају нападе против Исламске државе захтева примену нових правила која ће Сједињеним Америчким Државама дозвољавати да у сваком нападу могу убити већи број цивила него до сада:



Детаљи саопштени јавности су и сада оскудни и званична правила ће највероватније остати тајна, али званичници кажу да су применили "клизну скалу" која се занива на својствима таргетираних области и "приликама". У неким случајевима, биће дозвољено да у америчким ваздушним нападима буде убијено и до десет комада цивила по једном нападу - што је већ виђено у инцидентима у којима су америчке снаге напале локације за које се веровало да Исламска држава на њима држи "физички кеш". У оба случаја нападнути су стамбени објекти и насеља, иако је Пентагон потом инсистирао да број цивилних жртава није забрињавајући.

Иако су функционери Пентагона у тим случајевима прилично отворено говорили о убијању обичних грађана, број погинулих никада није био уношен у званичне пентагонске бројке. Генерално, сматра се да је Пентагон у "ваздушном рату" против Исламске државе побио неколико стотина цивила, иако званичници признају да је до сада било само четрнаест цивилних жртава.


Аутор: Џејсон Диц
Извор: Antiwar
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!