"Ми смо мобилни и можемо се и вратити"


Фотографија: АП

Мобилност у свему


Од момента наредбе Путина о повлачењу главног дела руског војног контингента из Сирије земљу су напустиле две групе борбених авиона. Евакуација се спроводи брзо и глатко. У вези с тим, војни аналитичари кажу да Русија показује не само покретљивост њених снага током евакуације, него и могућност да се врло брзо врати, ако је потребно.

„Само неколико сати после његовог наређења, војна транспортна авијација је била у бази и утоварала техничку опрему“.

Од поднева у уторак, авио базу Хмејмим у Сирији напустиле су две групе авиона ВКС Русије.

Прва је била група авиона у којој су били Ту-154 и бомбардери Су-34, који су полетели ујутру из авио базе у места сталног распоређивања на територији Русије.

Већ у току ноћи је техничко особље у ваздухопловној бази у сиријском Хмејмиму почело је са припремом авиона за далеки прелет на аеродроме базирања.

Министарство одбране је саопштило да „у извођењу дугог прелета на удаљености од више од пет хиљада километара авиони ће извршити међуслетања на аеродроме у Руској Федерацији за пуњење горива и контролу техничке исправности“.

На руској телевизији приказали су како тече утовар руске опреме у војнотранспортне авионе. „Авион, који може да носи око 60 тона, утоварен је за само неколико сати након наређења Врховног команданта о предислокацији авио група. У труп се утоварује авио техничка опрема, без које би борбена дејства наших авиона била једноставно немогућа“, - наводи се у саопштењу на сајту ТВ канала „Русија-24“.

Дописник, који се налази у бази Хмејмим у Сирији, изјавио је да руске ВКС одвозе са Блиског истока неколико типова авиона: бомбардере Су-24, Су-25 и вишенаменске Су-34.

Анохин је описао како се обично извршава евакуација војске, нарочито у случају ваздухопловства. Сваки борбени авион има свој земаљски технички комплет опреме. Један или више ових комплета утовара се у ИЛ-76. Након полетања војнотранспортних авиона из базе, која се евакуира, полећу ловци и бомбардери. После неколико сати у бази слетања посаде и техничка служба евакуисаних авиона добијају своју опрему и одмах почињу са опслуживањема технике.

Временски оваква евакуација може да траје мање од једног дана. Посебно стога што руска војска у последње време не показује први пут своју велику покретљивост.

„Важна чињеница- то што ми сада брзо одлазимо индиректно показује да се можемо и вратити у случају промене у ситуацији у Сирији“, сматра експерт.

О томе колико људи и комада опреме чине тај „вишак“, који сада одлази из Сирије није хтео да коментарише: „Средства за обезбеђење безбедности Тартуса и авио базе остаће у степену који је неопходан. Дефинитивно могу рећи само то да ће у Сирији остати против-авионске батерије С-300, хеликоптери за заштиту и морнаричка пешадија. Промену броја, комплетираност и састав авио групе као и тачне бројеве вам нико неће рећи.“

Портпарол руског председника, Дмитриј Песков рекао је да ће руско особље остати у објектима Хмејмим и Тартус у Сирији. „Немојмо заборавити да ће ипак два објекта - Хмејмим и Тартус – остати, а они не могу постојати без особља,“ - рекао је у уторак.

Песков је додао да је број летова ВКС Русије у Сирији смањен за две трећине, у том смислу, такав контигент оружаних снага није више потребан, преноси РИА „Новости“.

По речима експерта Центра за анализу стратегије и технологије Василија Кашина, још је неизвесно шта се тачно, и у којој количини повлачи из Сирије.

„Према информацијама које сам видео, руска база у Сирији ће наставити да функционише као и обично. Повлаче се само авиони и неки делови јединица које их опслужују. Мислим да све ово може бити изведено у врло кратком времену, буквално за само неколико дана,“ - изјавио је у разговору за новине Поглед (ВЗГЛЯД).

Кашин је додао да се највећи напори уложе да би се повукле назад залихе резервних делова, горива, грађевинског материјала и остали материјални ресурси. За то је потребно стварно много времена, за разлику од садашње ситуације где база и инфраструктура остају у Сирији.

У исто време потпредседник Академије геополитичке проблематике, пензионисани пуковник Владимир Анохин, који је изводио борбене мисије у Сирији 1970. сматра да се о повлачењу трупа говори некоректно.

„Реч је само о повлачењу вишка војне опреме. То је прво. Друго – показали смо целом свету велику покретљивост у извршавању одлука врховног команданта. Само неколико сати након његовог налога војни транспортни авиони су били у бази и утоварали техничку опрему“, - изјавио је за новине Поглед (ВЗГЛЯД).

Две базе остају

Заузврат, главни уредник магазина „Извоз оружја“, Андреи Фролов, сматра да варијанти повлачења може бити много: „Не знамо шта се подразумева под -основним снагама- које помиње председник. Ми само знамо датум почетка повлачења - 15. а не знамо крајњи датум. По правилу, људи се пребацују ваздушним путем, авиони долећу сами, хеликоптере такође мођемо превести авионима, нека тешка земаљска возила се могу слати и воденим путем.“

Експерт је објаснио да базе Тартус и Хмејмим које остају у Сирији имају прилично велику површину. За њихово одржавање у радно способном стању потребно је оставити значајне руске снаге и средства.

Говорећи о посебним мерама безбедности које су предузете у евакуацији дела трупа, Фролов истакао да за то није било потребе, јер „постоје сви исти ризици, који су били и у последњих неколико месеци.“ То јест, систем заштите базе је успостављен, непосредна евакуација војске и технике неће довести до значајних промена.

Мање од пола године

Подсетимо да је у понедељак председник Русије Владимир Путин наредио министру одбране Сергеју Шојгуу да од уторка почиње повлачење руске групе из Сирије јер су постављени задаци испуњени

У Дамаску су истакли да су се Путин и Асад договорили да смање руски војни контигент после успеха сиријске армије у садејству са руским ВКС.

У Белој кући, Стејт департмент и Пентагон изјавили су да очекују више информација о повлачењу руских група из Сирије. Касније, Путин је телефоном обавестио Обаму о повлачењу руских снага.

Како пише "Фајненшел тајмс", пре пет година, када је сиријски сукоб тек почео, Обама је рекао да ће војна операција САД бити сложена и неће бити временски ограничена. Сада, критичари америчког лидера кажу да је Путин је показао како се у кратком временском року може изменити ситација без сталне употребе силе.

"Њујорк тајмс" пише да је операцијом у Сирији, Путин је постигао све основне постављене циљеве: вратио Русији звање светска силе, искључио промену режима у арапској републици, посебно од стране Запада, ојачао је своју позицију и позицију Башара ал-Асада у Сирији.

Руска ваздушна операција у Сирији трајала је пет и по месеци.


Аутор: Иван Чернов
Извор:  ВЗГЛЯД / «Столь же мобильно мы сможем и вернуться»
За  Ћирилизовано превео:

мајор авијације у пензији 
Мирослав Младеновић - пилот

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!