Руски војни теоретичари намеравају да развију концепт "меке силе"

© Fotolia/ Sergey Nivens

Руски војни теоретичари намеравају да се одупру "хибридном рату" и сличним методима, спремни су да развију концепт "меке силе" - пише лист "Комерсант"  у издању од уторка, осврћући се на извештај начелника Генералштаба Оружаних снага Руске Федерације, Валерија Герасимова.

Прошлог викенда је на скупу Академије војних наука разговарано о борби против "обојених револуција". Комерсант пише да је извештај о овој теми поднео начелник Генералштаба Валериј Герасимов, који је говорио о посебностима савременог ратовања које је хибридног карактера са видовима обојених револуција и информатичких напада, и припремом у облику "меке силе".

"Будући да Министарство одбране сматра да су "обојене револуције" уствари државни удари и да представљају облик хибридног рата, немогуће је супротстави им се конвенционалним снагама - неопходно је употребљавати исте хибридне методе" - рекао је Герасимов.

Као пример комплексног деловања против терористичких група, укључујући дипломатске и друге невојне методе заједничког деловања са другим државама, Герасимов је навео деловање авијације Руске Федерације у Сирији.

Комерсант наводи да су у раду скупа учествовали заменик премијера Дмитриј Рогозин, чланови академије и стручњаци. Председник Академије војних наука Махмут Гарејев је поднео годишњи извештај о раду Академије. Учесници су разговарали и о реформи војно-индустријског комплекса, опремању војске, испорукама оружја и могућности стварања приватних војних предузећа.

Присутни војни стручњаци су предложили озбиљно развијање концепта "меке силе", јер су "њени елементи већ саставни део спољне политике Руске Федерације, али тек у обрисима и, углавном, као копије страних решења у тој области".

Хибридни рат" је војна стратегија која обједињује конвенционални рат, мале ратове и информативно-информатички рат. Међу најважнијим облицима "хибридног рата" су информативна и психолошка дејства, и информатички напади - сви циљајући како структурне и техничке компоненте државе, тако и њене грађане.

"Обојена револуција" је назив за процес промена као што су "Ружичаста револуција" у Грузији, "Тулипанска револуција" у Киргистану, "Наранџаста" у Украјини, "Јасмин" у Тунису и "Лотос" у Египту. Отпочињући као мирни митинзи, "обојене револуција" по правилу резултарају ригидном опозицијом изван законских оквира.

Мека сила подразумева добровољно учешће других у својим пословима, пре свега преко стварање атрактивне слике - за разлику од "грубе силе", која се заснива на принуди и новцу. Сматра се да меку силу активно примењују земље Запада, да њоме свету намећу демократске вредности, људска права и сопствене културне и потрошачке склоности.


Александар Јовановић / Ћирилизовано:

Прво, хибридни рат постоји откад је света и века, Пол Робинсон је то сажето, питко и убедљиво образложио у Бесмислене теорије: Хибридни рат. Али се јављају нове методе, технике и средства - то је тачно.

Као што је тачно да нема те (војне) силе која је искључиво дефанзивна, што важи и за информативно-информатичка дејства.

Информативно-информатичка дејства (сајбер рат) се заснивају на знању, техници, организацији и - новцу. Без обзира на циљ и праведност онога ко тај и такав рат води. И "атрактивна слика" дебело кошта, изол'те пример: Ми правимо Спутњик

Речју, нема меке без примене грубе силе - новца и, пре свега, ускраћивања исте бирократизованим прошловековним дилетантима, рођацима, рођакама и малом комшије из суседне даче. И ђилкошима. И Русима латиничарима у Србији.


Изворни текст на руском: СМИ: российские военные эксперты хотят создать концепцию "мягкой силы" | РИА Новости
Превод на енглески: Оли Ричардсон
Извор: Fort Russ
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!