Главни израелски рабин: Нејевреји не би требало да живе у Израелу

Та изјава изавала је оштре критике у појединим израелским медијима, уз опаску да се рабин меша у ствари које су у потпуности ван његове надлежности.

Главни рабин Јицак Јозеф (Фотографија, извор: Chief Rabbi: Gentiles must keep Noahide Laws - Inside Israel - News - Arutz Sheva)

"По јеврејском закону они који нису Јевреји не би требало да живе у Земљи Израел. Ако онај који није Јеврејин не пристане да прими седам Ноиних закона (Ноахидски кодекс) требало би да га пошаљемо у Саудијску Арабију. Када истински и потпун спас стигне, то ћемо урадити", најавио је рабин на проповеди у суботу, како данас преноси израелска штампа.

Рабин је објаснио да је једини разлог што је нејеврејима још увек допуштено да живе у јеврејској држави чињеница да би Месија (Спаситељ) тек требало да стигне.

"Да је наша рука чврста, да имамо моћ да владамо, то бисмо урадили. Али како ствари стоје, наша рука није чврста и чекамо на Месију", додао је он.

Уколико они који нису Јевреји пристану да прихвате Ноахидски кодекс – основни морални кодекс који укључује забрану порицања постојања бога, богохуљења, убиства, недозвољених сексуалних односа, крађу, између осталог, биће им дозвољено да остану у земљи и испуне улогу намењену нејеврејима у служби Јевреја.
Он је такође рекао да нејевреји живе у Израелу да служе Јевреје. "Ко ће служити? Ко ће бити помоћници? Зато их остављамо овде у земљи," рекао је рабин.

Попут свог покојног оца рабина Овадије Јозефа, Јицак Јозеф је и раније изазивао контроверзе својим изјавама. Пре две недеље је рекао да би Израелци требало да убију палестинске нападаче наоружане ножем који им прете убиством, без страха од закона.

"Ако се терориста појави са ножем (по јеврејском закону) заповед је да се убије", рекао је Јозеф у синагоги Јазадим у Јерусалиму.
"Не би требало да се бојите. Оног ко дође да те убије, устани и убиј га (први)", рекао је, цитарајући древну рабинску изреку, саветујући Израелцима да не брину о судијама и генералима.

"Не почињите да бринете да ће вас неко одвести у Високи суд правде или ће неки командант армије рећи другачије", објаснио је верницима за случај да се суоче са норужаним нападачем.

Рабин је алудирао на изјаву команданта израелске армије Гадија Ајзенкота о важности поштовања правила службе, али је ипак упозорио да се не убија нападач који више не представља претњу, истакавши да је Месија, једини арбитар који може да осуди непријатеља, ако не представља претњу.

Рабински расизам  

Године 2015. тај рабин се оштро успротивио паметним телефонима. Кад је једном телефон зазвонио за време његове лекције, Јозеф је рекао власнику, једном ученику, да донесе посуду с водом и ставио је на сто. Потом је у воду потопио телефон.

"Појавили су се мехурићи и телефон је нестао. Телефон је нестао", испричао је рабин.

Уводничар израелског листа Хаарец подсећа да рабини добијају плате од државе и да их финансирају израелски порески обвезници, чак и они који нису заинтересовани да буду верници, а у последњим недељама су били изложени његовој расистичкој филозофији.

Хаарец даље пише да је да рабиново разарујуће игнорисање више од 20 процената становника Израела који су Арапи, као и његов ужасан однос према свима који нису Јевреји, одражава расизам који ником не приличи, а најмање особи или институцији која добија јавне фондове и има утицаја на велике групе људи.

Отац рабина Јозефа је такође давао проблематичне изјаве, не само о нејеврејима, за које је исто говорио, да постоје да служе Јевреје. За мир с Арапима је тврдио да је немогућ, јер се не може мир склапати са змијама, ураган Катрина у САД означио је божјом казном за безбожност и америчку подршку израелском повлачењу из Газе.

Он је чак и шест милиона жртава Холокауста означио реинкарнацијом душа грешника.


Стога би требало да нас Александар Ђурђев, Српско-руски покрет "Родољуби", "Војвођанске новине"  и слични поштеде будалаштина типа Да Русија постане Србији оно што је Америка Израелу - Војвођанске новине.


Извори: БЕТА и РТС
Приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!