Оружје за информативни рат: манипулација изразом лица снимане особе у реалном времену (ВИДЕО)

Истраживачи су развили невероватну видео технологију која омогућава да нека особа на другу пренесе свој израз лица у реалном времену. Испробана је на мимици Џорџа Буша, Доналда Трампа, Барака Обаме и Владимира Путина.

Ово достигнуће, колико импресивно толико и узнемиравајуће, резултат је сарадње истраживача са немачког Универзитета Еранген из Нирнберга, Института за информатику "Макс Планк" и Универзитета Станфорд из Калифорније.

У истраживању Face2Face: Real-time Face Capture and Reenactment of RGB Videos помоћу "глумца" и ре-рендеровања излазног видеа се добија реалистична анимација изрази лица циљане особе са оригиналног видео снимка" - кажу истраживачи.

У пројекту се користе веб-камера и манипулисање видеом у реалном времену.

Истраживачки тим је ову технологију приказао видеом у којем се манипулисало са мимиком људи за те сврхе, по многима, најподеснијим - и најпожељнијим, да се има шансе.


Ова технологија подразумева праћење израза лица обе особе, и на таргетираном и излазном видеу, и бављење детаљима као што је да се зуби и усна дупља "глумца најбоље уклопе у постојећу експресију, да би се добио жељен утисак о таргетираном.

Подражавање се постиже "брзим и ефикасним преношењем деформације" између извора и мете, а процес је завршен када се ре-рендеровано синтетизовано лице "жртве" убаци у оригинални видео снимак.

Како ће се ова технологија употребљавати и хоћемо ли моћи да верујемо рођеним очима - видећемо.


Ћирилизовано: Пук ће и даље да верује. И после више од века фото, филмске и телевизијске монтаже и манипулације - а да не говоримо о манипулисању усменом и писаном речју која постоји одвајкада - сваки дан ћете чути "било на телевизији и у новинама"... а ти причај шта хоћеш.

Још једном: обавезно медијско образовање! У све школе, сваког степена. Да и дете и докторант уче, да знају шта су и како се користе медији, и да се њима може манипулисати и зарад добра.



Извор: Incredible real time video manipulation of facial expressions -- Science & Technology -- Sott.net
Превео приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!