"Напади у Бриселу - само обука за терористе"

Фотографија: АП

На догађаје у Бриселу може се гледати као на редовну, али квалификовану обуку пред озбиљније акције - каже за Правда.Ру заменик председника Савета федералне комисије за одбрану и безбедност и председник Руског савеза ветерана из Авганистанског рата, Франц Клинцевич.

"Долазим до закључка да се наша упозорења изречена на неколико међународних форума и званична упозорења специјалних служби доживљавају као покушај подизања тензије", каже Клинцевич.

По њему, на оно што се десило у Бриселу многи гледају као на кулминацију терористичких напада, али он сам сматра да је то редовна, мада квалификована обука пред озбиљније акције, можда и у блиској будућности, рецимо на "Европском првенству у фудбалу УЕФА-е, које ће окупити много људи".

Они који изводе оваква терористичка дела исказују широк спектар способности - истиче Клинцевич - јер успевају да продру и на аеродроме и у подземну железницу државе у којој је седиште Европске уније, штаб НАТО-а, и која је једна од најбогатијих европских земаља. Починиоци сваки пут интензивирају напад, али оно што се сад догодило личи на Париз. На основу тога се може закључити да се све усклађује из једног центра.

"Према томе, потребна је озбиљна координација у борби против међународног тероризма. Такође, онима што га спроводе треба јасно рећи: "Људи, тако не иде. Не можете у исто време и гајити и снабдевати међународне терористе новцем и оружјем, и против њих водити борбу", сматра Клинцевич.

Осврћући се на тренутну ситуацију, стручњак је истакао да су руским специјалним службама познати ликови и презимена оних који су потенцијална опасност по Русију, и да су оне у стању да заштите грађане.

Говорећи ко би требало да извуче и какве закључке, Франц Клинцевич је изричит, то су руководства и специјалне службе земаља где су се терористички напади догодили. Стручњак им препоручује: "Мора се схватити да у овој борби једино Русија има "мапу пута" и да не треба да се либе да дођу и кажу - људи, хајде да седнемо за сто и пронализирамо како се са овим носити."




Извор: Terror acts in Brussels – only training for terrorists - PravdaReport
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!