Мишел Чосудовски: Видео снимци терористичких напада у Бриселу - фалсификати


Један од првих видео снимака објављених на белгијским мејнстрим медијима био је, како се тврдило, са камера за надзор бриселског аеродрома. Објављен је у 9.07 сати пре подне, сат после бомбашког напада.

Видео је био лажан, превара. Јер оно што су објавили Derniere Heure и La Libre је био снимак терористичког напада на московски Међународни аеродром Домодедово јануара месеца 2011. године.

Новинари и уредници медија добро знају да су видео-снимци камера за надзор на аеродрому у надлежности органа безбедности аеродрома. И да се обично не пуштају одмах после терористичког напада.

Нема шансе да су медији могли да дођу до таквих снимака одмах после напада. Шта више, аеродром је сместа био затворен.

Другим речима, видео снимци аеродромских камера за надзор нису могли да буду доступни медијима непун сат после терористичког акта.

Derniere Heure је напросто узео видео снимак с Домодедова, уклонио тонски део на руском, изменио датум и објавио га на интернету и телевизији у 9.07 сати.

Да ли је у питању глупава грешка или намера, документовано је у претходном чланку "Глобал рисерч"-а.

Ово је кадар снимка што га је објавио Derniere Heure:


Кадар с Демодедова:


За анализу лажног видеа погледати: Fake Video Used in News Coverage of Brussels Terror Attacks | Global Research - Centre for Research on Globalization 

Али то није све.

Објављен је и други лажан снимак, са бриселске станице метроа Мелбек

О терористичком нападу на станицу бриселског Метроа Мелбек известили су сви мејнстрим медији, па и Си-Ен-Ен.

Али су за приказ догађања на бриселдком метроу  употребили видео снимак терористичког напада у Минску, објављен на телевизији и интернет медијима 2011. године.

Према "Индепендент"-у:

"После бриселског напада дистрибуиран је си-си-ти-ви снимак (CCTV), јер се сматрало да је то видео снимљен на станици Метроа Мелбек. Али се испоставило да је снимак лажан.

Кад је објављена вест о трећој експлозији у главном граду Белгије, на станици метроа у непосредној близини канцеларија Европске уније, многи су кренули да га шерују мислећи да је то снимак бриселског бомбашког напада.

Међутим, убрзо је откривено да се ради о снимку напада у Минску из 2011. године, када је убијено 15 и рањено више од 200 људи."

Чланак "Инденпендент"-а је заснован на заблуди. Мејнстрим медији су били ти што су московски и снимак из Минска објавили као аутентичне, бриселске снимке. Само захваљујући друштвеним мрежама и блоговима је откривено да су их мејнстрим медији злоупотребили.

Таква злоупотреба намеће питање: може ли се веровати мејнстрим медијима у погледу онога што говоре о терористичким нападима у Бриселу?

Јер:

Видео емитован на телевизији и интернету за који се тврдило да приказују експлозију у бриселском метроу од 22. марта 2016. године, CCTV of Terror Attack in Brussels metro station Maalbeek - YouTube:



 Аутентичан снимак из Минског метроа,Новое видео взрыва в Минском метро от сайта Ежедневник:
 


Ћирилизовано: Money, money, money...не тера само мејнстрим медије да фалсификују и преносе фалсификате. Али зашто српски "патриотски медији", којих се може и треба разумети зашто покушавају да зараде, не објавише - зарад читалаца и сопствене савести - да су још једном насели, прогутали и мамац и удицу и штап?

Чак се и Бееее92 показао професионалнијим: "Snimak eksplozije u Briselu" – star pet godina - B92.net

Можете мислити чега ће све бити кад у комерцијалну употребу уђе...Оружје за информативни рат: манипулација изразом лица снимане особе у реалном времену (ВИДЕО)



Аутор: Мишел Чосудовски
Извор: Media Manipulation: More Fake Video Reports of the Brussels Terror Attacks | Global Research - Centre for Research on Globalization
Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано





Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!