Немачка памет предлаже стварање муслиманских градова по Европи

Др Урлике Гверо (Dr. Ulrike Guéro)
Због растуће мигрантске кризе и тешкоћа у прилагођавању хиљада и хиљада избеглица, Европска лабораторија демократије (ЕЛД) предлаже да се избеглицама додељују земљишта по Европи како би могли да створе своје нове домовине, преноси немачки недељник Фокус.

Идеју су изнеле главешине ЕЛД, Улрике Гверо и аустријски писац Роберт Менасе у есеју објављеном у немачком издању  "Монд дипломатик" .Према ауторима, уместо финансирања интеграције и курсева језика, заштите граница и зидова, и унапређивања безбедносних мера, Европа би требало да мигрантима  помогне доделом одређеног износа капитала и земљишта за становање и изградњу. Онда би мигранти могли да се сами побрину о себи и започну са подизањем градова.

Такви градови, Нови Дамаск и Нови Алепо, на пример, могли би да постану решење проблема интеграције, кажу Гверо и Менасе. Временом би се новопридошли имигранти - конзументе својих идеја уверавају челници "труста мозгова" Европска лабораторија демократије - "измешали са становницима старих градова". Избеглице би тражиле посао у Берлину, а студенти Немци јефтине станове у Новом Дамаску. Пуна интеграција би се остварила са трећом генерацијом имиграната, када унуци оних из првог таласа буду потпуно овладали језиком нове домовине - у сличном процесу са немачким колонистима САД  у 18. и 19. веку, и оснивањем градова као што су Њу Хановер и Њу Хамбург. Пројекат предвиђа да мигранти у новим градовима имају своје школе, позоришта, болнице, радио станице и новине. "Сиријским докторима и курдским наставницима треба дозволити да одмах раде у својој професији, без обавезе прибављања неопходних дозвола немачке администрације."


Изворни текст на пољском: Islamskie miasta w Europie. Kuriozalny pomysł niemieckiego think tanku | niezalezna.pl
Превод на енглески: Џ. Хоук
Извор: German think-tank proposes "Muslim cities" in Europe
Превод: Ћирилизовано

1 коментар:

Пишите српски, ћирилицом!