DEBKAfile: Иран нуди Русији 14 милијарди долара да му створи савремену војску

Фотографија: Рамил Ситдиков / Спутњик

Министар одбране Ирана генерал Хусеин Деган је са великом војном делегацијом ове недељеу дошао у Москву и председнику Владимиру Путину и његовом министру одбране генералу Сергеју Шојгуу уручио чек од 14 милијарди долара. Извол'те, а сад од наше Револуционарни гарде и регуларне војске створите тип-топ ратну машинерију, рече Деган.

План јачања и осавремењивања иранске војске најпре је одобрио ирански врховни вођа ајатолах Али Хамнеи. Пројекат ће се финасирати средствима ослобођеним после дизања санкција Исламској републици. Ајатолах хоће да обнови обе гране - Војску чувара Исламске револуције (Револуционарна гарда) са 150,000 пасдарана и регуларну војску са 420,000 припадника - најмоћнију оружану силу Блиског истока.

Хонорар Москви  покрива испоруку најквалитетнијег наоружања из читавог спектра руске војне индустрије: ратних авиона, тенкова и других најсавременијих система.

Пројекат изложен руским лидерима треба да се реализује током више од десет година, у којима ће постепено јачати и односи између Техерана и Москве. Међутим, добро обавештени западни војни извори кажу да је ирански план нереалан. Руска војска и Министарство одбране не би били у стању да удовоље свим војним потребама Ирана у наредној деценији, чак и кад би целокупна производња руске војне индустрије ишла у ове сврхе. Русија се дубоко заглибила у два велика рата, у Украјини и Сирији. Тешко јој успева да иде у корак и са својим војним потребама, као и обавезама по основу постојећих међународних уговора о наоружању са Кином и Индијом.

Подужи ирански списак за куповину је задивљујући.  На врху су најнапредније технологије балистичких ракета и специјалних метала, које су Руси развили за унапређивање сопствених ракета и мотора.

Остале ставке су:

- Напредни Су-30 и Су-35 ловци-бомбардери

- шпијунски авиони, посебно најновији модел Ту-214Р за прикупљање обавештајних података и извиђање (од прошле недеље оперише и у Сирији)

- Подморнице и различите врсте бродова, посебно ракетни

- Велики број врхунских Т-90 тенкова - као стандардна опрема и Револуционарне гарде и регуларне војске

- Најновији оклопни транспортери

- Вишецевни ракетни лансери различитих калибара

- Тешка и самоходна артљерија

Изгледа да је Техеран руско прихватање ове понуде узео здраво за готово. Функционере режима је  захватила еуфорија "револуционарног наоружавања из Русије". Цитира се председник Путин како је у принципу прихватио понуду, иако је предложио да се најпре формира руско-ирански војни тим који ће испитати ставке поруџбине и њихове финансијске аспекте, а закључци предати на разматрање властима обе државе пре него што се пређе на имплементацију.

Коментаришући ове преговоре, један амерички функционер је у петак 19. фебруара нагласио да ће ембарго УН на испоруке наоружања Ирану, уграђен у нуклеарни споразум потписан од шест светских сила прошле године, бити на снази пет година.

Ћирилизовано

Јуче је "Дебка" објавила и вест да је Путин одбио да Ирану испоручи обогаћени тунгстен, потребан за ракете- носаче нуклеарних бомби: Putin Snubs Iran on Advanced Tungsten for Nuclear-Capable Ballistic Missile Чланак се могао прочитати само ако плаћате пун сервис израелске агенције, можда зато вест нигде другде нисте могли прочитати, али... Треба бити сумњичав према таквим изворима.

Али је сигурно да Руси (опет) не желе да разљуте "партнере": "Представник за штампу Кремља, Дмитриј Песков, каже да је прерано за тачан датум испоруке руских протвваздушних система Ирану" - Premature to Name Exact Date for S-300 Delivery to Iran - Kremlin

Како год, амерички извођачи јеврејских радова су одмах реаговали на нови иранско-руски "дил": "Ако би Русија продала наоружање Ирану без одобрења, то би било кршење ембарга УН" - Russian arms sale to Iran without approval would violate ban: U.S | Reuters

Шта се то нас тиче? Дугујемо ли некакву саосећајност Иранцима или Израелцима? Не. С тог аспекта, нека Руси раде шта хоће, Срби су на њиховој страни. Али, пошто добри односи са Западом могу претегнути и код наоружавања Србије, онда треба обратити пажњу кад и како Руси договоре поштују. Испорука С-300 Ирану се вуче већ десету годину. Због ембарга? Откуд ембарго, у чијем интересу, ко га је потписао, ко није уложио вето?

И ко угошћава и иде у госте и прима и дели одликовања намесничкој власти и архииздајницима Србије? Пред изборе - обавезно.


Извор: Iran to Russia: Take $14bn and build us a modern army
Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!