Обичан Кинез за пад руског авиона криви Америку



Кинески корисници интернета не крију на чијој су страни у глобалном сукобу


Вест о паду руског путничког авиона у Египту одмах је објављена на кинеским медијима и привукла пажњу обичних Кинеза. Коментари са сајта Sina News:
"Подли Американци и њихова недела... нељуди." Шанси, Си''ан

"Американци су звери." Шандонг, Цингдао

"О Боже, молим се за њих."  Циангсу, Сучжоу

"Шта се десило? Још један МХ370?" Хенан, Женгжу

"Опет Американци!" Ђужу, Ли Ду

The Atlantic: Русија и проклетство географије


Хоћете да схватите зашто Путин ради то што ради? Погледајте мапу.


Владимир Путин каже да је верник и да снажно подржава Руску православну цркву. Ако је тако, онда је лако могуће да кад крене у кревет и помоли се, пита Бога: "Зашто у источну Украјину ниси поставио планине?"

Да је Бог посејао планине по источној Украјини, онда велика равничарска област - Европска низија не би толико мамила освајаче који су преко ње Русију више пута нападали. Како ствари стоје, Путин, као и руске вође пре њега, вероватно мисли да нема избора него да барем покуша да контролише равнице на руском западу. Тако је и са пространствима широм света - њихове физичке карактеристике ограничавају политичке лидере, њихове изборе и маневарски простор. Ова правила географије су посебно јасна у Русији, где се власт тешко брани, а што вође, вековима, компензују нападом.

Сирија: "Умерени побуњеници" се женама у кавезима штите од ваздушних напада


Да би одвратили сиријску и руску авијацију од напада на Источну Гуту, руралну област Дамаска са фармама, амерички питомци, тзв. умерени побуњеници из "Џаиш Ал Ислама" (Армије ислама) и Слободне сиријске војске су отете Алавиткиње ставили у кавезе и изложили, не би ли се тако заштитили од ваздушних напада.

Амерички штићеници, активисти сиријске опозиције су фотографије шест отетих Алавиткиња поставили на Твитер, уз своје коментаре са секташким увредама на рачун беспомоћних жена и сиријског председника др Башара Ал Асада.

Турцима не треба религија као опијум

Извор: The Economist

Сваки избори у Турској протеклих деценија били су прекретница, јер се земља дистанцирала од своје историје војних удара у прошлости и стремила успостављању цивилне надмоћи. Али ће данашњи парламентарни избори уистину бити одлучујући, за разлику од прошлих. Да ли ће владајућа Партија правде и развоја (АКП) добити апсолутну већину у парламенту, што би председнику Реџепу Ердогану помогло да променом устава снажније промовише свој лични план трансформације политичког система земље у председнички облик владавине, и тиме се, доживотно, устоличи као турски "неоотомански" султан? То је питање на које ћемо добити одговор за око 15 сати.

Deep Resource: Баварска ограничава прилив освајача

Зима у Баварској
Ако буде по вољи хушкача на "отворено друштво" Џорџа Сороша и др Меркел, Баварска ће постати муслиманска земља и пре него што се очекивало. Одуприте се, Баварци! Своју земљу можете продати само једном.