Из архиве: Украјински Јевреји критиковали Путина у отвореном писму


Поглавари заједница кажу да упозорење руског председника о порасту антисемитизма не одговара чињеницама на терену.

Извор: Khazaria calling HQ for help – Ukrainian President calls on Israel to take a stand on conflict with Russia | The Ugly Truth

Веома критички интонирано писмо поглавара Владимиру Путину јуче је објављено на на сајту Удружења јеврејских организација и заједница ЈУкрајине – ВААД (The Association of Jewish Organizations and Communities – VAAD)

ВААД Украјине, удружење, основано је 1991 године. Са седиштем у Кијеву, оно је кровна група која каже да подржава „265 јеврејских организација из 94 града Украјине“.

Писмо, написано на руском и потписано од 21 јеврејског поглавара – укључујући руководство ВААД-а, уметнике, инжењере и друге – осудило је Путиново уочљиво лицемерје и потврдило подршку потписника суверенитету Украјине а „у име националних мањина и украјинске јеврејске заједнице у Украјини“.

Откад су руске трупе извршиле инвазију на Крим, полуострво у југоисточној Украјини, у суботу, Путин је оправдавао своју војну акцију тврдећи да делује да би заштитио украјинско становништво које говори руским језиком.

    „Можда сте Украјину побркали са Русијом, где су организације Јевреја прошле године приметиле пораст антисемитских тенденција.“
 У одговору на ове оптужбе, група говори у име украјинске јеврејске заједнице, „углавном рускојезичне“.

У поновљеним изјавама из Кремља, Путин је на својој конференцији за новинаре у уторак изјавио да је нова влада Украјине састављена од „фашиста и неонациста“ и осудио оно за шта је рекао да је антисемитизам украјинских демонстраната.

„Ваша увереност у раст семитизма у Украјини, коју сте изразили на вашој конференцији за новинаре, такође не одговара стварним чињеницама“, написала је група. „Можда сте Украјину побркали са Русијом, где су организације Јевреја прошле године приметиле пораст антисемитских тенденција.“

Позивајући Путина да оконча своју интервенцију у Украјини и да престане са позивима на проруски сепаратизам унутар земље, група је изјавила да не жели “ да буде ‘брањена’ цепањем Украјине и анектирањем њених територија“.

Уместо тога, написали су аутори писма, „ми смо сасвим способни да заштитимо своја права у конструктивном дијалогу и у сарадњи са владом и цивилним друштвом једне суверене, демократске и уједињене Украјине“.

Међу супотписницима су Јозеф Зиселс, председник ВААД Украјине, Александар Гајдар, лидер Савеза украјинских прогресивних јудејских верских заједница; Григориј Пикман, председник „Б’нај Б’рит Леополис“-а; и Леонид Финберг, директор Центра за студије историје и културе источноевропских Јевреја на кијевском Националном универзитету Мохила.


Извор: Ukraine's Jews lambaste Putin in open letter | The Times of Israel
Превео: Александар Јовановић
Пренето са: Магацин
Покровитељ преводилачке делатности блога "Ћирилизовано": Јелички дукат
 

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!