Либија отерала америчке специјалце

Вашингтон: Група америчких војних специјалаца послата у Либију да "ојача везе" је убрзо по доласку отерана из те сукобима разорене земље - саопштио је Пентагон у четвртак.

Либијска авијација је на својој ФБ страници објавила фотографије наоружаних мушкараца у изношеној цивилној одећи и карираним кошуљама.


Један функционер Министарства одбране САД је потврдио да су на фотографији снимљеној у понедељак заиста амерички војници у Либији.

Говорећи под условом да остане анониман, он је рекао да су амерички специјалци послати "уз сагласност либијских власти".

"Али кад су стигли у Либију, припадници локалне милиције су захтевали њихов одлазак. Да би се избегао сукоб, амерички специјалци су се мирно повукли."

Од када је нафтом богата северноафричка земља потонула у хаос после збацивања и убиства дугогодишњег националног лидера Моамера Гадафија 2011. године, власти се боре да некако одрже ред у земљи растрзаној трибализмом и борбом за власт бивших милиција.

Искористивши хаос, у Либији је нашла упориште Исламска држава, а земља је постала и средиште за кријумчарење миграната у Европу.


Користан линк: Otkrivena tajna misija američkih komandosa u Libiji | Al Jazeera Balkans


Извори: Agence France-Presse и Defence Talk
Превод: Ћирилизовано за СРБски ФБРепортер
Покровитељ преводилачке делатности блога "Ћирилизовано": Јелички дукат
 

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!