Доњецки поручник: На реду су Мариупољ, Запорожје и Дњепропетровск


Док украјински националисти роне сузе због резултата мариупољских избора, доњецки поручник ополченац је уверен да ће овај стратешки важан град у ДНР ускоро бити враћен у окриље Републике - јавља дописник ПолитНавигатор-а.

У суштини, људи нису имали избора, могли су или да не гласају, или да се определе за мање од два зла. Али сам сигуран сам да би многи становници Мариупоља, да им се пружи прилика да гласају за Републику, подршку дали Новорусији", каже "Данило", поручник Првог армијског корпуса ДНР.

"Људи су уморни од рата. Овде у Доњецку многи маштају да мир дође што пре. Али они што живе у Мариупољу, а ми са присталицама Новорусије у том граду одржавамо редовну комуникацију, схватају да нема и неће бити мира све док су у Украјини, и да ће се ополченци вратити у Мариупољ јер је део Донбаса и стратешки важан индустријски град. Њима је познато да становници Новорусије већ живе прилично мирно и обнављају своју земљу, док Украјина све више тоне у хаос и грађански рат", каже поручник.

Данило сматра да се Мариупољ може ослободити у следећој офанзиви:

"Нико вам не може рећи тачан датум, али и сами видите како се у овом рату све одвија брзо и драматично. Сада радимо на јачању наших оружаних снага, јер очекујемо да ћемо убрзо имати прилику да окупатора шутнемо из Донбаса. Кијев скоро и да не крије да се припрема за још једну туру батина. То се види по њиховом довлачењу све те силне ратне технике на линију раздвајања. Наша обавештајна служба је забележила да у Мариупољ сваки дан стижу колоне "градова", тенкова, самохотки итд. Са одређеном сврхом, наравно.

Не верујем да овај рат, бар не у свом најжешћем облику, може трајати још дуго. Кијев за то напросто нема ресурса. Прошле године, пре но што је почела зима, у Украјини се масовно дезертирало. Ове године - још више. Војнике им код куће чекају гладне жене и деца, за собом имају две изгубљене офанзиве и огромне губитке, а предстоји им дуга зима коју би провели на отвореном. Поред тога, што се могло опљачкати, опљачкано је. Ако их Кијев ускоро не утера у борбу, почеће да масовно беже у Русију или к нама.

Према томе, Кијев има све разлоге да прекрши Мински споразум. Наша војска је потпуно спремна и наши борци једва чекају на "ослободиоце", да их притисну и одбаце све до Запорожја и Дњепропетровска. А онда ћемо одржати изборе. Наше изборе. Људи већ не допуштају да им се пушкама отимају гласови и не боје се да ће их неко сутра оптужити за сепаратизам", каже поручник Народне војске Доњецке Народне Републике надимком Данило.


Аутор: Јуриј Ковалчук
Изворни текст на руском: Ополченец: Мы проведем в Мариуполе свои выборы | ПолитНавигатор
Извор: Fort Russ
Превод на енглески: Џ. Арнолдски
Превод: Ћирилизовано за СРБски ФБРепортер
Покровитељ преводилачке делатности блога "Ћирилизовано": Јелички дукат

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!