Calibre и електронска библиотека


"Calibre" је одличан, бесплатни менаџер електронских књига, којег, у свом рачунару, треба да има сваки корисник.

Књиге су одувек биле нешто драгоцено. Оне чувају мудрост и искуство човечанства. Књиге су се мењале током времена. У одређеном тренутку, глинене плочице и пергамент заменио је папир, а данас смо сведоци да се све више користе електронске књиге.

Зато, постаје веома важно владати програмима, који могу да олакшају рад са електронским књигама. Једна од предности електронских књига је и та, што омогућују корисницима да у свом поседу имају читаве библиотеке, било које величине, које су им доступне на само пар кликова миша.
calibre-elektronske knjige

Такође, корисник своју електронску библиотеку може синхронизовати са својим мобилним уређајима и уживати у читању и учењу било где, без потребе да са собом носи тешке књиге.

Програм "Calibre" је једноставан, али без обзира на то, он одлично излази на крај са својим основним обавезама:
  • управљање електронском библиотеком
  • претварање књига из једног формата у други
  • ради, у случају потребе, као читач
Програм је преведен на српски језик, а ради на Windows, Linux и Mac. Иако је бесплатан, он ни мало не заостаје за комерцијалним аналозима. Програм можете преузети са његовог сајта: http://calibre-ebook.com/download
calibre - knjige

Наравно, овакав програм није могуће описати у једном чланку на блогу, а упутства за програме, на српском језику, нису баш честа. Пре годину дана сам, за потребе групе ђака, направила кратку електронску књигу, у којој је рад у програму детаљније описан. Један од читалаца мог блога се недавно интересовао за овај програм. Послала сам му електронску књигу-упутство за "Calibre". Написао ми је да му је та књига много помогла и уштедела јако много времена. Пошто знам да је време оно најскупље што имамо, одлучила сам да ту електронску књигу учиним доступном и осталим читаоцима. Можете је преузети ОВДЕ.

А шта сте ви данас лепо урадили, од чега ће и другима бити боље?

Извор: Calibre и електронска библиотека | Blog Snelle

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!