Пол Крејг Робертс: Нови приступ Вашингтона Русији или уместо штапа - превара

Вашингтон је увидео да против Русије претње и принуда не врше посао. Све што су претње учиниле је то да су подршку Путину подигле до астрономских висина и Русију ујединеле у одбрани од напада Запада. Вашингтон такву неуспешну политику сада напушта, јер види нову шансу у жељи Русије да сарађује са Западом, не само у борби против Исламске државе, већ и на великом броју других питања.

Схвативши да превара може бити ефикаснија од штапа, Запад Русију у свој систем увлачи нудећи јој коалицију против Исламске државе. Русија у коалицији, Русија губи контролу. Ово је стратегија Вашингтона за борбу против иницијативе коју је Русија преузела у Сирији.

Када Русија буде у коалицији против Исламске државе, мораће да прави компромисе. Путину ће бити речено да Русија може имати Исламску државу, али да судбину Асада мора оставити на вољу Западу. Буде ли Путин оклевао, западни медији ће га кривити за торпедовање рата против Исламске државе.

Руској влади је важније да се реши Исламске државе него да спасе Асада. Када би се установила Исламска држава, установила би се и база за извоз невоља у муслиманске области Руске Федерације.

Једном када Русија прихвати "сарадњу" са Западом у борби против Исламске државе, од ње ће се тражити све више и више "сарадње", која ће мало по мало смањивати независност Русије, и њену политику ускладити са политиком Вашингтона.

Многи Рус верује да је "Париски напад" доказао да је Путин био у праву, да Запад то сада увиђа и да ће прихватити вођство Русије у борби против Исламске државе. Што је заблуда. Вашингтон ће искористити руску жељу за сарадњом са Западом да Русију подведе под утицај Запада и, тиме, поново успостави хегемонија Вашингтона.


Аутор: Пол Крејг Робертс
Извор: Guile Replaces The Stick: Washington’s New Approach To Russia -- Paul Craig Roberts - PaulCraigRoberts.org
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано за СРБски ФБРепортер
Покровитељ преводилачке делатности блога "Ћирилизовано": Јелички дукат

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!