Гилад Ацмон: Јеврејска статистика

Ултрационистички "Џуиш кроникл" (Jewish Chronicle)је прошле недеље објавио да би "41 одсто младих Јевреја подржало санкције против Израела, ако би то допринело миру". Ово вам можда изгледа као да млади Јевреји, најзад, иду у добром правцу. Не баш.

И "Џуиш кроникл" је убрзо изменио свој чланак, да би исправио погрешан утисак. Иако двоје од пет младих Јевреја подржава санкције Израелу зарад мира, већина их верује да "на палестинској страни нема кредибилног партнера".

Дакле, сви ти млади Јевреји подржавају миротворност Израела - под условом да једног дана нађе партнера. Као да Јевреји могу да бирају своје непријатеље. По тој логици, бар 40% младих би радо возило "ролс ројс" само кад би могло да га себи приушти.

Но, ако се и даље заносите мишљу да Јевреји све мање подржавају Израел, резултати споменутог истраживање таквом закључку јасно приотиврече: "У фундаменталним питањима, као што је признавање легитимности Израела, британски Јевреји "сви мисле исто"".

Порука је недвосмислена: Јевреји немају отклон од Израела и они "прогресивни" који тврде да се Јевреји у целини крећу у правом смеру - лажу. Ваљда је "путем обмане" и за њих кошер стратегија.

Политизовани Јевреји и чине и говоре оно за шта сматрају да је "добро за Јевреје". Истина, нема међусобне и опште сагласности шта би то било или јесте. Неки сматрају да Јевреји треба да се претварају да су хумани, други да је добро кад се на Јевреје гледа као на "јастребове" и агресивце. Сходно томе, 41% младих британских Јевреја сматра да је за Јевреје добро кад говоре да подржавају санкције, јер тако испада да су Јевреји саосећајни мирољупци. Али када је у питању легитимност настањивања Јевреја на туђој земљи, ту зборе исто, као један.

Огромна већина - 93 одсто - каже да им је однос према Израелу део јеврејског идентитета, и 90 одсто подржава Израел као "јеврејску државу".


Аутор: Гилад Ацмон
Извор: Jewish Statistics — Gilad Atzmon
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано
Покровитељ преводилачке делатности блога "Ћирилизовано": Јелички дукат
 

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!