Јацењук: "Анексија Лавова је била злочин"

Ћирилизовано: Па после каже не личи на Вучића. Ма пљунути АВ! Овдашњи гаулајтер више и не крије чија наређења извршава, чак се поноси њиховим похвалама свом и издајништву есенесоваца и колабораната у намесничкој влади, али Јацењук... Бандерит је бар живот ризиковао да би удовољио мржњи према Русима, и личио на искреног, мада изопаченог националисту, и ово би могло да представља некакво тренутно исклизнуће, да Бајден није послао свилен гајтан: Ukraine Today: Бајдену се смучило од корумпираности кијевског режима; и да се не треба умилити бившем и, можда, будућем окупатору: Правда.Ру: Пољска тражи да јој се врате комади Украјине



"Јацењук трансфер пољског Лавова Украјинској ССР назвао злочином"

Пољски медији навелико објављују изјаву украјинског премијера Арсенија Јацењука, коју је јуче, у Биковнији, на гробљу пољских војника које су  убили бољшевици, дао у присуству пољског премијера Еве Копач.

Јацењук је говорио о криминалном пакту Рибентроп-Молотов, којим је западна Украјина одузета Пољској и припојена Украјинској ССР.

Пољски портал "Креси.пл", као и многи пољски медији, цитира премијера Украјине, да је изјавио да је пакт Молотов-Рибентроп био усмерен не само против Пољске, већ и Украјине:

"Арсениј Јацењук је подсетио да су комунисти и нацисти, потписивањем пакта Рибентроп-Молотов, деловали против Пољске и Украјине."

Јацењук је још рекао да је Биковнија место трагедије и Пољака и Украјинаца, и додао да би Пољска и Украјина требало да свету покажу јединство у "условима руске агресије".

"На овом светом месту, требало би да се закунемо да ћемо наставити да се боримо за слободу и независност демократског света", рекао је украјински премијер.

Јацењук је истакао да "у цивилизованом свету нема места за империјализам и тоталитаризам" и да ће "они који следе тај пут завршити на Хашком трибуналу", и да је јединство Варшаве и Кијева осовина "наше заједничке европске будућности". Говор је завршио ускликом: "Живела Украјина! Живела Пољска!"

Подсетимо се да се Западна Украјина, као резултат потписивања пакта Рибентроп-Молотов, први пут после много векова пољске владавине, ујединила са Средишњом Украјином. Од тренутка пољске окупације Кијева до тренутка потписивања пакта, Пољска је била подељена на "Пољску А" - праву Пољску,  и "Пољску Б" - Западну Украјину и Западну Белорусију, која је, такође пактом, присаједињена Белоруској ССР.

Користан линк: ПАРАНОЈА ИЛИ ОРГАНИЗОВАН НАПАД: Вучић тврди да тајкуни стоје иза писма Бајдену | СРБИН.ИНФО


Аутор: Василиј Аблјазимов
Изворни текст на руском: Политнавигатор
Превод на енглески: Џ. Арнолдски
Извор: Fort Russ
За СРБИН.ИНФО изабрао, превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано



1 коментар:

  1. Колико ја знам - нешто су мацнули и Литванци и то им нико ни дан-данас не тражи?

    Осим тога - Пољска је компензована немачким територијама на Западу, након слома нацизма - као неки посредни начин да СССР узме ратну одштету.

    ОдговориИзбриши

Пишите српски, ћирилицом!