Илхам Алијев: Неки страни кругови желе "Мајдан" у Азербејџану


Баку, Азербејџан, 8.септембра

Тренд:

Сценарио зла што се данас примењује на Блиском истоку постоји и за Азербејџан, изјавио је председник Азербејџана Илхам Алијев 8. септембра, обраћајући се присутнима на састанку о економским питањима и припреми државног буџета за 2016. годину.

Неки страни кругови су говорили о "Арапском пролећу" у Азербејџану 2011. године, а потом и 2012. године када су тврдили да је неизбежан, рекао је Алијев.

Шеф државе је рекао да је много тога чињено да се погорша ситуација и поремети стабилност у земљи, додајући да су све ово ипак откриле државне безбедносне службе.

Хтели су да створе "Мајдан" у Азербејџану, и да у опаке активности умешају младе и направе их јадницима, рекао је председник Алијев.

Председник је рекао да је доста средстава утрошено на погоршавање ситуације у Азербејџану.

"Откривено је на десетине милиона долара које је у Азербејџан требало унети  илегално, преко овдашње 'пете колоне' и уз помоћ невладиних организација, како би се погоршала ситуација и на власт довели људи који служе неким страним круговима."

Ови процеси су постали озбиљнији почетком 2013. године, рекао је Алијев, и додао да су забележени покушаји да се погорша ситуација, поремети стабилност и Азербејџан уништи уочи председничких избора.

"Ја говорим отворено и оно што о томе мислим", рекао је Илхам Алијев. "Само непријатељи азербејџанског народа и азербејџанске држава могу да учествују у таквим активностима, јер Азербејџан је данас модерна, секуларно развијена, отворена и толерантна држава на глобалном нивоу."

"Кога ми ометамо? Никог. Наши односи са свим земљама су засновани на узајамном поштовању", рекао је шеф државе. "Изградили смо једнаке односе са свим земљама."

"Коме ми сметамо? Само оним круговима који желе да свуда доминирају и имају марионете, и не желе да виде пристојне политичаре који се ослањају на своје људе и које подржава народ", рекао је председник Илхам Алијев.

Међутим, питање је да ли је све у Азербејџану решено по мери народа а не на подстицај страних кругова, рекао је председник.

"Азербејџански народ је рекао "не" тим опаким намерама и подржао азербејџанске власти, а и данас је та подршка главни извор нашој моћи", рекао је Алијев.

"Јединство између народа и власти је гарант стабилности у Азербејџану - допустимо да то виде они који бацају сумњичаве погледе на наш успех. Ми отворено гледамо у очи свакоме и износимо и износићемо наше ставове и Азербејџану обезбедити самосталан живот."

"Наиме, као резултат тога, као резултат такве политике, ми смо успели да  нашу земљу заштитимо од великих проблема", рекао је Алијев.

"Погледајте шта се дешава у Украјини, на Блиском истоку, у Сирији, Ираку, Либији и другим земаљама. Може се рећи да је територијални интегритет тих земаља већ погажен и да је тамо ситуација постала неподношљива."

"Ја не знам које би мере требало сад предузети да би се на Блиском истоку ситуација стабилизовала и повратио мир", рекао је председник. "То ће рећи, не виде се позитивни трендови."

Шеф државе је истакао да се стабилност одржава и развија, да се у Азербејџану и даље води нормалан живот.

"Ми смо заштитили нашу земљу од ових проблема, одсекли прљаве руке што су на нас посегнуле и наставићемо да штитимо нашу земљу и осигуравамо стални развој наше државе", рекао је председник.

Корисни линкови:
- Зашто је Сједињеним Америчким Државама хитно потребан рат на Кавказу ?
- Поводом претреса бироа америчког "Радија Слободна Европа" у Бакуу, Азербејџан
- Азербејџан је поносна и достојанствена земља, господине Ненаде Пејићу!

Извор: Some foreign circles wanted to create “Maidan” in Azerbaijan - Ilham Aliyev
Избор и превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!