Правда.Ру: Хоће ли Саудијци убедити Русију да преда Асада? (Видео)

Фото: АП

Краљ Саудијске Арабије Салман бин Абдулазиз Ал Сауд ће у званичну посету Русији стићи крајем 2015. Како ће то утицати на руску политику на Блиском истоку? Да ли ће Кремљ промени свој став у погледу Сирије? Правда.Ру је на та и слична питања затражила одговоре од професора Ефима Резвана, познатог арабисте и исламолога.

Односи између Русије и саудијске монархије драстично и нагло су се побољшали. Очекујемо посету саудијског краља. Раније је на Економском форуму у Санкт Петербургу потписан споразум вредан 100 милијарди долара. С обзиром да су односи Русије и Саудијаца погоршани због Сирије, шта је у питању, откуд одједном толико пријатељство?

То је у вези са садашњим револуционарним активностима на Блиском истоку. А ирански нуклеарни споразум дефинитивно је подстакао Саудијце да траже контакте са Руском Федерацијом.

Саудијци виде да су Американци спремни да их изневере, иако су им дугогодишњи партнери. Уствари, Американци никада не стављају све јаја у једну корпу, а одувек им је стратегија "завади па владај".

Саудијци покушавају да се понашају на исти начин. Они су дуго држали сва јаја у једној корпи. Сада покушавају да играју на руску карту, а ту је и сиријски аспект.

Русија је једном успела да заустави удар САД на Сирију, по цени да Сирија одбаци хемијско оружје. Али сада, одмах чим је оружје уклоњено, западни партнери се враћају свом плану, тамо где су стали.

Следећа ствар је да су се Американци обавезали на заштиту ваздуха побуњеника које обучавају. Они нас уверавају да обучавају побуњенике да би се ови борили против Исламске државе. Али ми знамо да ће их знатан број њих прећи на страну Исламске државе, па је то обећање заштите уствари легализација интервенције Запада на територији Сирије. Воде се озбиљни преговори, погађа се цена...

Зашто Саудијцима треба Русија у сукобу на Блиском истоку?

Желе да нас подмите, да Русија не подржава Асада. Наш министар иностраних послова Лавров је понудио алтернативу. Ако желите да се борите против Исламске државе, хајде да ујединимо све озбиљне стране, да и Асадове, владине снаге уђу у коалицију.

Лавров и Путин су нагласили да нису запели за Асада. Да ли мислите да је могуће да ће га предати Саудијцима?

Заиста нас на то подстичу. Али не мислим да је Кремљ спреман да га преда одједном, да пристане на отворену војну уцену.

Не чини ли Вам се да Западу и Саудијској Арабији није нужно да се боре против Исламске државе? Да стварно желе да је униште, било би им довољно да пошаљу неких 20000 војника...

Евидентно је да нико не жели да се бори против Исламске државе. Можда је једини изузетак Саудијска Арабија, јер се може суочити са експанзијом ИД на њена света места. Међутим, око 80% саудијског становништва дели идеологију ИД, али се не слаже са методима којима саудијска држава решава војне и политичке проблеме.

ИД је створена да буде ''Украјина за Иран", стална главобоља. Али је и Саудијце почела да боли глава.

Нико не покушава да уништи нафтна постројења и компаније које сад користи ИД, да би јој пресекао извор финансирања. Осим тога, само се у једној четвртини летова алијансе погађају циљеви. Авиони се са три четвртине летова враћају са свом понетом муницијом.

Исламска држава је непријатељ Саудијској Арабији, а не САД. Дакле, можемо ли имати користи од тог ривалства и ујединити се са заинтересованим странама које заиста желе да се боре против ИД. Има ли Русија таквих планова?

Резултати преговора преговора што их је Лавров водио у Катару и Дохи показују да Русија не одустаје од свог става.

Шта више, ми смо блискији партнери Саудијској Арабији него САД. А Саудијци желе да привуку наше оружане снаге тамо.

С друге стране, бити партнер саудијској монархији значи да можемо добити приступ њиховим подацима о исламистичком подземљу. Јасно је да и ми имамо своје политичке интересе, а Саудијци имају средства и податке који могу бити од неког интереса за Русију. Дакле, преговара се. Посета саудијски краљ треба да буде прекретница.

Напомена преводиоца: Прочитали сте превод енглеске верзије текста. Руски оригинал је другачији по тону, опширнији и богатији, али порука чланка је иста. Имајте у виду да је енглеска верзија - скраћена и са подвученим битним моментима - намењена превасходно западном читаоцу, а како Правда.Ру гледа на њега више пута смо вам представили. На пример: Зашто су Американци глупи?

"Партнере" треба исмејавати - знају Американци, неће се љутити, знају то добро и овдашњи полазници сегединских "тренинга", па није згорег да и ви видите суптилније методе како се то ради - онако успут, јер основна порука је озбиљна, што можете закључити и гледајући снимак интервјуа:



Аутор: Љуба Лулко
Изворни текст на руском: Политика России и Запада на Ближнем Востоке. Интервью Ефима Резвана - Правда.Ру
Извор: Saudis to persuade Russia to surrender Assad? - English pravda.ru
Избор и превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!