DEBKAfile: Друска дилема Израела

Друзки војници батаљона "Мач" Израелских одбрамбених снага (Извор: More On The Druze Militias in Southern Syria :: Aymenn Jawad Al-Tamimi

Израел има јединствену и историјску обавезу према својим грађанима Друзима и стога је опасност која прети њиховој сиријској браћи којих има више од пола милиона на Џебел Друзе, на 88 км од границе и 38 км од Јордана, Нетанјахуову владу суочила са великом дилемом. Вође израелских Друза притискају владу да градове и села (вулканске висоравни - прим. прев.) Џебел Друзе наоружа за одбрану од непријатеља који их опкољава: сиријско-хезболах војске; Сиријске опозиционе коалиције укључујући Нусра фронт - под чијом су контролом велики део јужне Сирије; и Исламске државе Ирака и Леванта - ИДИЛ, која је на источни прилаз планини послала мале снаге.

На пријему за шефа америчког Здруженог генералштаба генерала Мартина Демпсеја у среду, 10. јуна, председник Рувен Ривлин (Reuven Rivlin) је рекао: "Оно што се сада догађа је застрашивање и претња самом постојању пола милиона Друза на планини Друз (Druze Mount, тј. висоравни Џебел Друзе односно Џабал ал-Друз, тј. планини Либан... јер рат се води и топонимима- прим. прев.) која је веома близу израелске границе."

Званичници у Пентагону негирају да је ово питање покренуто у разговорима током овонедељне опроштајне посете генерала Демпсеја Израелу, иако о Сирији јесте било речи. Један званичник је нагласио: "То Друзи од сваког траже: да их наоружа. Израелски Друзи то траже од Израела, од САД, од Јордана - од сваког."

Војни извори ДЕБКА-е напомињу да је ово најтежа дилема с којом се Израел суочио од почетка сиријског сукоба пре четири године. Слање оружја сиријским Друзима значило би напуштање конзистентне политике уздржавања од директног уплитања у тај рат. Шта више, подразумевало би формирање машинерије за оснивање, обуку и наоружавање војске Друза од 20,000-30,000 бораца.

Али, ускраћивањем подршке, Израел би себе учинио одговорним за све што задеси намучену сиријску друзку заједницу, укључујући могуће масовне егзекуције од стране исламских екстремиста, а због јединствене вере Друза.

Такође треба узети у обзир предлог што су га Друзима ове недеље изнели Техеран, Дамаск и Хезболах: да им направе војску и наоружају је, уз заклетву да никада неће дићи оружје на председника Башара Асада или његову војску. Није било других услова. Друзка војска не би имала других задатака до да брани Џабал Друзе и његових на стотине градића и села.

Ако би Друзи прихватили предлог Техерана то би ојачало контролу Ирана над Дамаском и ослабило снаге сиријске опозиције које се боре на југу, без гаранција до чега би све то довело у смислу нових претњи безбедности Израела.

Премијера Бенјамина Нетанјахуа, министра одбране Моше Ја'алона и начелника Генералштаба Израелских оружаних снага генерал-потпуковника Гади Ејзенкота израелска друзка заједница интензивно лобира, да неки од њених припадника, иначе високи официри Израелских одбрамбених снага и Пограничне полиције, притекну у помоћ својој угроженој браћи у Сирији. Друска заједница даје вредан допринос националној безбедности јеврејске државе и заслужује да Израел стане уз њу када је у опасности.

Нико о томе не говори, али се зна да многи Друзи који су служили израелску војску могу одлучити да једноставно пређу голанску границу и дохвате се оружја у одбрану Џабал Друзе.

Страдање заједнице сиријских Друза појачано је због оштрих подела између њених вођа: једна група позива на прихватање иранске понуде, друга би радије да се придружи сиријским побуњеницима, трећа жели да се држи своје дуге неутралности у сиријској арени.

Вођа либанских Друза Валид Џумблат, који је као такав једном  био прихваћен од читаве друске заједнице, позвао је становнике Џабал Друзе да стану на страну побуњеничких група које се боре да сруше Асада.

Неки друски извори тврде да је Израел обећао прихват свим Друзима који стигну до граничне ограде на Голану, и да је то обећао и Јордан. Ово није потврдио ниједан функционер у обе владе

Међутим, тешко је замислити како Израел затвара своју границу кад му хиљаде избеглица Друза стоје уз ограду и траже уточиште - што важи и за Јордан. Али се ипак може десити, чак и ако Јерусалим и Аман треба да одлуче да ли ће сиријске Друзе снабдети оружјем.

Напомена преводиоца: DEBKAfiles јесте специјализован сервис и тачност информација које пружа требало би да му је императив, али је истовремено и израелска кућа...  има ту и пропаганде. А Израел јесте кренуо у нову (пропагандну) офанзиву против Асада. Ако се користите енглеским језиком, вашој пажњи препоручујемо:
Sarkozy Claims That Assad is an Ally of ISIS | DeepResource
M of A - The Guardian Joins The "Moderate Al Qaeda" Public Relation Campaign
И: Ирански генерал Солејмани спрема сиријску офанзиву на Исламску државу и Џебхат ан-Нусра -Вијести о…

Извор: DEBKAfiles
Избор и превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!