Фудбалска политика: Победа Израела

Напомена преводиоца: Да, победа Израела над Палестином и ФИФА, али уз помоћ САД и Швајцарске. Читаоца подсећамо на оно што је осветлио Moon of Alabama: САД наредиле напад на ФИФА уочи гласања о искључивању Израела

Сеп Блатер (Фото: Guliver/Getty images/Laurence Griffiths)
У пет до дванаест, непосредно пре гласања, председник Фудбалског савеза Палестине Џибрил Раџуб је повукао захтев да се Израел избаци из ФИФА.

Израелско злостављање палестинских фудбалера траје дуго година. Израел палестинске фудбалере злоставља, ограничава им кретање и спречава путовања, хапси их и с времена на време убија.

Такмичарски спортови било које врсте би требало да забрањују учешће злочиначким режимима као што је израелски режим, крив за сваки злочин којег се можете сетити и, наравно, за расистичко злостављање палестинских спортиста што се моле погрешном Богу.

Уместо да Израел одмах избаци, ФИФА је предложила формирање одбора за мониторинг слободе кретања палестинских фудбалера, израелског расизма и статуса израелских тимова из нелегално изграђених насеља (на окупираној територији Палестине - прим. прев.).

Сеп Блатер, поново изабран за председника, успротивио се избацивању Израела. Уместо да осуди безакоње израелске државе, Блатер је рекао нешто апсурдно: "Они који имају више делиће са онима који имају мање."

"У овом случају, на Израелу је да мало више дели са Палестином." Нема везе што је Израел расистичка полицијска држава. Израел не дели ништа. Израел отима, не даје.

Раџуб прима наређења од Абаса и других корумпираних палестинских званичника - дуго година сарадника Израела, што једно говоре јавно, а када је најважније раде трећу ствар.

Раџуб је слагао када је рекао да "Палестина није потпуно повукла свој захтев, већ га је само суспендовала."

Када су чипови бачени на сто, Раџуб је бацио карте. Није то неко изненађење. Абас је познат по издаји Палестинаца кад год може нешто из издаје да извуче. Причом прикрива своју стварну политику.

Неубедљиво, његов Раџуб још рече:


"Многе колеге које поштујем и чију оданост етици и вредностима игре ценим рекоше ми да је болно слушати о суспензији. Али ја желим да заштитим палестинске фудбалере, да им се допусти да као и други уживају у игри. Мислим да је време да се расизму и понижењима у Палестини и где год било покаже црвени картон. Време је."
Није. Није када фразе замењују одлучност - својство које корумпираним функционерима палестинских власти недостаје. Најпре треба да објасне зашто су уопште поднели захтев да Израел буде избачен., иако су највероватније знали да ће подлећи притиску.

Две жене су у петак прекинуле Блатерово обраћање: "Израел напоље!" Обезбеђење их је уклонило.

Раџуб је поднео захтев пре неколико месеци и све време се правио да је чврст и одлучан.

Пре неколико дана је рекао: "Наши захтеви су јасни, оправдани и фер: слобода кретања, окончавање расизма и избацивање из израелске лиге свих тимова из нелегалних израелских насеља у окупираној Палестини."

Расистичко малтретирање палестинских фудбалера је дугогодишња израелска политика. Надбискуп Дезмонд Туту је је једном рекао: "Шокантно је што УЕФА (европско фудбалско управно тело) показује потпуну неосетљивост према отвореној и укорењеној дискриминацији Израела према палестинским спортистима и спортисткињама."

Израал је злостављао палестинског фудбалера Махмуда Сарсака и уништио му изгледну каријеру. Израески зликовци-безбедњаци су га 2009. године ухапсили јер је из Газе покушао да пређе на Западну обалу и игра у једној утакмици - што је било његово легитимно право.

Језиво су га злостављали и пуне три године без оптужбе незаконито држали у притвору. Његовим адвокатима је забрањен увид у исфабриковане доказе.

Махмуд Сарсак је био крив за злочин играња фудбала. Махмуд Сарсак је ослобођен у лето 2012. године, после 92 дана штрајка глађу, али Израел немилосрдно прогања друге палестинске фудбалере.

Коментаришући овакав развој догађаја, Нетанијаху је у петак рекао: "Исход показује да се наш међународни труд исплатио и довео до неуспеха палестинских власти које су покушале да нас избаце из ФИФА..."

Израелско шиканирање и екстремни притисак су добро познати као што сви добро знају и за методе којима Вашингтон подржава Израел.

Палестинци су имали мале шансе да постигну да Израел буде избачен или суспендиован, иако окупатор наставља с грубом игром. Малтретирање палестинских фудбалера даје ново значење термину "фаул".


Аутор: Стивен Лендман
Извор: Global Research
Превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!