Пуковник Касад: Просветљење после чипканих гаћица


Превод твита испод:

Жао ми је, али за мене је рат против Русије већ завршен, на њега не дајем више ни пет пара, нема се чиме кућа загрејати: (Сви ови Јацењуци, Порошенко и Гројсмани су копилад...)


Укратко на тему просветљења.

Као што рекох у децембру, и Украјина и Новорусија ће моћи да преживе ову зиму, мање - више. Било је тешко, кризне тенденције су се повећавале, било је неколико смртних случајева због глади на територији ДНР и ЛНР, али све у свему друштвено-економски слом ДНР и ЛНР се није догодио. Ни слома хунте, који су поједини пропагандисти најављивали од јесени, такође није било. Храњење Новорусије из Русије и хунте са Запада не дозвољава да ситуација уђе у фазу неконтролисане катастрофе. Али, укупно гледајући, нема ничег доброг са становишта социјалне и економске ситуације у Украјини и у Новорусији. Уништавање животне инфраструктуре на територији Новорусије и привредни слом у Украјини су гурнули масе људи у сиромаштво. Прва жртва је украјинска некада "средња класа", која се сада придружује редовима сиромашних.

Када је Јанукович био на власти, у односу на оно што се сада дешава, људима је било прилично добро. Наравно, они који су погођени последицама пуча (поред оних који су погођени грађанским ратом) почињу да осећају резултате промена на сопственој кожи. Што је, пословично, заједничка судбина која немилосрдно куца на врата типичног лаика. У Донбасу главни проблем чак није ни чињеница да се нема с чим да плати за грејање (мада јесте и то), већ што је локалну котларницу уништио "Град". У Украјини, главни проблем је оштро повећање дажбинама, које имају тенденцију да "постану еуропске", упркос украјинским платама. На крају,  део средње класе се батрга у мочвари сиромаштва. Сада је муче приземније бриге од космичких проблема "слободног путовања у Европу", "чипканих гаћица" и "морала моћи" - разматра питања више у вези са недостатком новца за храну и комуналне услуге. Ако су у случају Донбаса главни проблеми углавном повезани са ратом, у којем је уништен сам темељ нормалног функционисања друштва, онда оно што се дешава у Украјини више подсећа на Грчку после економског слома, када су масе људи, из сфере јефтине кредитне економије, запале у сиромаштво. Касније су још једном "ошишане" канибалистичким реформама ММФ-а, истим реформама које су још увек ствар будућности за Украјину. У ствари, управо је "комунално" и "економско" куцање на врата сваког дома становника који "немају никакве везе са ситуацијом у земљи" то што одржава некакву наду у животу, да ће се већина становништва у догледно време доззвати памети. Грцима је било потребно много година да схвате дубину друштвено-економског шупка у коме су заглављени, тако да не бих рачунао на брзо просветљење колективно лудог украјинског друштва. Процес просветљења ће бити болан и дуг...


Аутор: Борис Александрович Рожин
Извор: Colonel Cassad (in English)
Превод: Ћирилизовано

2 коментара:

  1. Анониман7. март 2015. 01:21

    Хрвати и Муслимани нису никад прогледали.

    ОдговориИзбриши
  2. А ми?
    Колико их је 5. октобра било што су хтели исто што оној гуски представљају чипкане гаћице?
    Колико их је данас у Србији?
    Баз мозга и само са " у се, на се и пода се" их има свуда, за Запад су то корисни идиоти, за нас пропаст.

    ОдговориИзбриши

Пишите српски, ћирилицом!