Украјина: Мобилизација или угробизација?


Украјинци се међусобно охрабрују да бојкотују мобилизацију и називају је "угробизација" («могилизацией»)

Украјински новинар с телевизије Канал 112, Руслан Коцаба, позвао је Украјинце да бојкотују војну мобилизацију, описујући борбе код Донбаса као грађански рат у којем "супермени ДНР" убијају "супермене УОС (украјинске војске)".

Коцаба је рекао да ће пре ићи на робију него у војску.

"Не трудите се ни да ми шаљете позив", рекао је новинар.

"За људе је немогуће да се међусобно убијају само зато што желе да живе одвојено. У Донбасу нема руске регуларне војске, тамо су једино локални момци које ми називамо "ополченцима" или "сепаратистима", а они нас "укропима". Сво то држ', не дај око доњецког аеродрома је једна космичка неправда. У овом часу најбољи млади момци убијају најбоље младе момке. Ја сам новинар који извештава с прве линије фронта и знам шта говорим. А п...е само седе у командама и Врховној ради, што је велика неправда", рекао је новинар.

Коцаба је Украјинце позвао да се не одазову мобилизацији.

"Позивам све нормалне људе да одбију да буду мобилисани. Ако желе да иду као добровољци, Бог ће им судити, сами су одговорни. Али знам да ће једног дана овом рату доћи крај и добровољци треба да знају да ће их набедити да су за све они одговорни."

Руслан Коцаба је рођен у Ивано-Франковску, активно је подржавао Мајдан и гласао за Петра Порошенка. Он је такође познат по свом ставу у погледу донбаског сукоба. По његовом мишљењу, тамо се убија цивилно становништво, што он назива грађанским ратом јер Украјинци гину на обе стране.

Раније је речено да ће следећи талас мобилизације у војну службу однети 50,000 људи. То значи да у току године између 100,000 и 200,000 Украјинаца може бити послато да се бори у Донбасу.

Украјински посланици - војни команданти нуде војним обвезницима да за неколико хиљада долара званично "откупе" мобилизацијски позив.

Напомена Џ. Хоука, преводиоца с руског: Ово је било за очекивати, а биће још горе. Украјина није у стању да води рат. Можда, кад би влада ренационализовала сву покрадену имовину тренутно под контролом олигарха (међу којима је, узгред буди речено, садашњи председник...) и спровела други, праведнији, круг приватизације, тада би, опет можда, украјински народ био вољнији да подржава рат. Предлог да да се мобилисанима дозволи да се откупом извуку уствари само погоршава ствар, јер то прети стварањем велике социјалне подељености (као да је још једна потребна) у украјинском друштву. Такође је интересантно што Коцаба мисли да тренутна политика украјинске владе (а можда и она сама) неће још дуго поживети. Назнака да се добровољци могу набедити да су одговорни, али за све, што им је наредило њихово политичко руководство, је нешто што се може показати истинитим, јер би то био плаузибилан начин да тренутно украјинско руководство нормализује односе са Русијом, Донбасом и добрим делом света.
Руски извор: Украинцев призывают бойкотировать мобилизацию и называют ее «могилизацией» | euroinfo
Превод с руског: Џ. Хоук
Извор: Fort Russ
Превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!