Кинеске специјалне јединице (4)


Први део:Ћирилизовано: Кинеске специјалне јединице
Други део: Ћирилизовано: Кинеске специјалне јединице (2)
Трећи део: Ћирилизовано: Кинеске специјалне јединице (3)

Већину војних операција информативне подршке вроватно воде припадници политичког система НОА на челу са Општом политичком управом и у облику "три рата" и спољних пропагандних активности. Психолошко ратовање, посебно, спроводе мале јединице из система Политичке управе НОА, а не јединица ССО. ССО јединице могу помагати у неким већим операцијама информативне подршке, али их неће предводити.

Помоћ у хумантарним катастофама и елементарним непогодама у садејству са локалним цивилним властима је важна функција  НОА, НОП и јединица милиције. Унутар  Кине, локалне јединице, без обзира да ли су активне, резервне, НОП или милиција су оне које прве реагују ("првоборци" прим прев.) у природним катастрофама, а понекад су  појачане и јединицама које нису из њиховох подручја. Припадници ССО могу пружити извиђачку и комуникацијску подршку у изолованим (неприступачним) срединама, али никако не могу бити вође тимова.

Спектакуларни облици трагања и спашавања су ограничени и углавном се могу наћи у неколицини јединица Ратног ваздухопловства. Јединице ССО немају ниједну базну хеликоптерску или авијацијску формацију.

Јединице ССО могу бити директно упућене у различите акције поготову када је то наређење Централне војне комисије. На пример, око 70 припадника (специјалаца) ССО Ратне морнарице распоређени су у свакој од 19 јединица послатих у Аденски залив да прате мисије још од 2008. године.


18. јединица снага за брзо реаговање Ратне морнарице НОА Кине и јединице са разарача са навођеним ракетама  "Стирлајт" ("Sterlite") Ратне морнарице САД 11. децембра 2011.  у водама Аденског залива изводе заједничке кинеско-америчке анти-пиратске вежбе

Импликације за Оружане снаге САД

Уствари, можда је најважније да Кинезе у пројектима специјалних операција војске САД треба избегавати. Кинеске јединице ССО су много млађе од америчких, организоване су и подржане другачије, и имају минимално стварно оперативно искуство на светском нивоу.  Ипак, на међународним такмичењима на појединачном нивоу и на нивоу малих тимова показали су се као тврди и технички компетентни. Њихове могућности у здруженим комплексијим операцијама су и даље непроверене у стварној борби.

Можда најочигледнији недостаци јединица ССО Кине су они које имају и друге јединица НОА , а то су евидентно одсуство могућности ваздушног транспорта на велике удаљености са блиском подршком авијације, као и могућност одржавања летова на велике удаљености. Поред тога, способност кинеске Владе је вероватно недовољна да  тренутно окупи обавештајце за спољне специјалне операције, изузев за важан изузетак тајванског сценарија. У унутрашњости Кине и у близини периферије-границе (неколико стотина миља), ови недостаци су мање изражени. 

Доктринарно, што се тиче НОА, изгледа да јој нису додељени задаци неконвенционалног ратовања као ни задаци страних, а уствари унутрашњих одбрамбених мисија, осим тајванског сценарија. Постоји мало или нимало веродостојних извештаја о припремању јединица НОА за мисије у Африци, Средњем Истоку, Јужној Азији или Латинској Америци. Такве активности у југоисточној и источној Азији могу бити изводљиве више због културних афинитета и присуства кинеских држављана у иностранству.

Ако су НОА и ССО одређене да спроводе антитерористичке операције базиране на сценаријима виђеним на руским и вежбама Шангајске организације за сарадњу, вероватно је да ће акције бити много више оријентисане на примену голе војне силе него што је то случај код акција специјалних снага САД,  што може резултовати многобројним жртвама.  Упркос томе, специјалне операције ће имати континуирану јаку подршку од стране највишег руководства НОА.  Посебно КоВ  разуме да су јединице ССО један од малобројних начина да учествује у задацима које се спроводе изван Кине, а у којима ће вероватно доминирати морнаричке, ваздухопловне и ракетне јединице.

Руководство НОА препознаје предности и ограничења својих укупних способности посебно у здруженим и специјалним операцијама. У том смислу, вероватно ће радије сачекати да ове снаге сазру и  да њихове неопходне пратеће могућности буду развијене пре испробавања против непријареља. Међутим, ако наређење буде били издато од партијског руководства, кинеске оружане снаге ће настојати да остваре циљеве са постојећим могућностима. Надређено руководство вероватно цени да су јединице ССО потрошнија роба него што то сматрају њихове западне колеге. Штавише, многи кинески војници ће бити спремни да се жртвују за одбрану своје отаџбине.  Због тога се очекује ограничен број, вероватно, високоризичних и задатака мањег обима на удаљеним подручјима, ако се Кина нађе у рату.

О аутору:  Денис Џ. Бласко је пензионисани потпуковник Оружаних снага САД, који је био и војни аташе у Кини. Као што видите, чланак је са изузетном проамеричком жицом. 
Превео за Ћирилизовано и СРБИН.ИНФО : Милорад Ђошић, пензионисани пуковник авијације - пилот 

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!