Владимир Цвијин Спремо:Јован Јовановић Змај 1833-1904

Владимир Цвијин Спремо
Пре 110 година, 14. јуна 1904. године, у Сремској Каменици се умро Јован Јовановић Змај; Новосађанин, лекар, песник, преводилац, илустратор, писац многих политичких и сатиричних текстова... издавач, неуморни културни и јавни радник – један од најзнаменитијих Срба 19. века.

Јован се као најстарије дете својих родитеља Павла и Марије, рођене Гавански, родио 6. децембра 1833. године у кући, у улици Златне греде, која се налазила тачно на месту где је данас фискултурна сала гимназије која носи његово име. Отац му Павле био је адвокат, сенатор и градоначелник Новог Сада. Змај је по образовању био несвршени правник и лекар. 27. јануара 1862. године, на дан Светог Саве, у Саборној цркви у Новом Саду венчао се са Ружом Личанин. Кум је био Јован Ђорђевић, стари сват Јаков Игњатовић, а девер Емил Чакра.

Змајев и Ружин првенац Мирко добио је име по оцу црногорског књаза Николе. После њега родила се Тијана, па синови Сава и Југ и на крају Смиљана – Смиљка. Сва деца су им поумирала, одмах по рођењу или у најранијем детињем добу.

У Новом Саду у Лебарском сокаку (Милетићева улица), 1870. године, отвара своју прву лекарску ординацију. Лекарском праксом, књижевним радом и издаваштвом бавио се у Панчеву, Сремским Карловцима, Старом Футогу, Сремској Каменици, Београду, Бечу и Загребу. 1872. године у Панчеву умире му супруга Ружа. Две године касније у Старом Футогу умире његово последње дете, двогодишња мезимица Смиљка.

Иако тешко погођен непреболном трагедијом губитка породице, не посустаје као књижевник и јавни радник. Прихватио је и предано подржавао идеје Уједињене омладине српске, покрета за културно и политичко обједињавање свих Срба. Налазио се уз сам руководећи врх Српске народне слободоумне странке Светозара Милетића, којој је основни и крајњи циљ био ослобођење Срба и њихово уједињење у једну државу.

Своју прву песму објавио је 1852. године. Од 1858. кад је спевао песму о Гаши (лењом), до краја живота писао је за децу.

Био је члан Матице српске и Кишфалудијевог друштва у Пешти. С Милетићем водио Српску читаоницу у Новом Саду. Један је од оснивача Српске књижевне задруге у Београду и Српског народног позоришта у Новом Саду. Био је члан Српске краљевске академије.

Чика Јова је умро у 71. години живота, у својој кући у Каменици, 1. јуна 1904. године по старом календару, у пола пет ујутро, а сахрањен је 3. јуна у Сремској Каменици. Погреб је почео у 12 часова и трајао пуна три часа. Тог дана је била велика врућина, али 12 – 15000 људи, колико их је по процени пристигло из Новог Сада и околине, и свих крајева где живе Срби да би се опростили од великог песника, све су то у тишини и са великим пијететом издржали.


Забележено је да је у лађама Каменицу стигло око 5.000 људи, а остали су дошли у непрегледним колонама, пешке и мноштвом запрежних кола и фијакера. Све улице Каменице, кроз које није пролазила погребна поворка, и околни путеви били су закрчени километарским низом запрега које су чекале да учеснике сахране врате кућама. На погребу је чинодејствовало 20 свештеника. Опело је одржано у порти каменичке цркве. Говоре су држали учитељ новосадски и Змајев сарадник из Невена Ђока Михајловић; Божидар Поповић, парох новосадски; Антоније Хаџић председник Матице српске; Марко Вилић је говорио у име Српске велико школске омладине; мађарски књижевник Жолт Бети у име Кишфалудијевог друштва; у име Матице хрватске говорио је прота и парох новосадске унијатске цркве Јован Храниловић. У име књижевног друштва „Рада“ опростио се др Жарко Миладиновић, а за њим је говорио др Славко Милетић, у име града Вршца чији је посланик на српском црквеном сабору у Крловцима био чика Јова. Милан Будисављевић је говорио у име листа „Нови Србобран“, а Милан Недељковић у име друштва „Змај“. Јаша Томић се опростио у име Радикалне странке и на крају Јанко Веселиновић у име Српске књижевне задруге.

Многобројни појединци и удружења из свих српских крајева упутили су телеграме саучешћа. Телеграме саучешћа упутили су и српски владари: краљ Петар I и књаз Никола.

Иза Јована Јовановића Змаја је остало велико књижевно дело, без његових: Ђулића, Певанија, Ђулића и увеоца, Снохватица... не могу се замислити – судбина, раст и физиономија српске књижевности.


Нови Сад, на Спасовдан, 29. маја 2014.                           Ћ „Српска Атина“   
Владимир Цвијин Спремо                                                         Нови Сад

Светски програм за храну УН обуставља помоћ сиријским избеглицама због кризе у финансирању

Сиромашне сиријске избеглице у Јордану, Либану, Турској, Ираку и Египту неће моћи да користе ваучере за храну у локалним продавницама

Сиријске избеглице у Истамбулу, Турска © EPA/SEDAT SUNA
ЖЕНЕВА, 1. децембар, / ТАСС /. - Светски програм за храну Уједињених нација (WFP) је саопштио да је био приморан да обустави критично важан програм обезбеђивања ваучера за храну за више од 1,7 милиона сиријских избеглица у суседним земљама, због кризе у финансирању.

У оквиру овог програма, сиромашне сиријске избеглице у Јордану, Либану, Турској, Ираку и Египту су користиле ваучере за куповину хране у локалним продавницама. Без WFP ваучера, многе породице ће остати гладне. За избеглице које се већ боре како да преживе оштру зиму, последице обустављања те помоћ ће бити катастрофалне, наводи се у саопштењу организације.

Русија је Сирији за 18 месеци послала 30 авиона хуманитарне помоћи - Лавров
 "Суспензија WFP помоћи у храни ће угрозити здравље и безбедност тих избеглица, и потенцијално може изазвати додатне тензије, нестабилност и несигурност у суседним земљама домаћинима", рекао је извршни директор WFP, Ертарин Кузин, у апелу донаторима. "Суспензија WFP помоћи у храни ће бити катастрофална за многе породице које већ пате."

Русија је ове године Светском програму за храну Уједињених нација већ донирала 51 милион долара - WFP
Сиријске избеглице у камповима и неформалним насељима широм региона нису спремне за још једну оштру зиму, нарочито у Либану и Јордану, где су многа деца босих ногу и без одговарајуће одеће. Многи шатори су натопљени блатом, а хигијенски услови постају све опаснији.

Кузин је рекао да су сиријске хитне операције  WFP сада у критичном положају у погледу финансирања. Многи донатори нису испунили своје обавезе.  WFP одмах треба укупно 64 милиона долара за подршку сиријским избеглицама у суседним земљама током месеца децембра.

Ако нова средства стигну у децембру,  WFP ће одмах наставити с помоћи избеглицама које користе електронске ваучере за куповину хране у локалним продавницама. Од почетка ове операције, ваучер програм  WFP је убацио око 800 милиона долара у привреду земаља домаћина избеглицама које се граниче са Сиријом.

"Веома смо забринути због негативног утицаја које ови резови могу имати на избеглице, као и земље које су их примиле. Те земље су изнеле тешко бреме током ове кризе", рекао је Муханад Хади, регионални координатор WFP за хитне операције у сиријској кризи.

Број Сиријаца којима је потребна хитна хуманитарна помоћ прелази 12 милиона - УН © EPA/ULAS YUNUS TOSUN
 Број Сиријаца којима је потребна хитна хуманитарна помоћ прелази 12 милиона - УН

Од избијања сиријског сукоба 2011.,  WFP је успео, упркос борбама и проблемима с приступом, да испуњава потребе за храном милиона расељених људи унутар Сирије и до 1,8 милиона избеглица у суседним земљама - Либану, Јордану, Турској, Ираку и Египту.

То је било могуће само због дугорочног донаторских средстава за операције  WFP и сарадње између  WFP особља, партнерских организација и влада земаља у региону које су примиле избеглице. Од виталне важности је да се финансирање и сарадња наставе, саопштио је  WFP.


Извор: TASS: World - UN World Food Program suspends aid for Syrian refugees due to funding crisis
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

Немачка се припрема за вишедеценијски сукоб са Русијом

Немачка влада се припрема за дуг сукоб са Русијом. Немачки министар иностраних послова Франк-Валтер Штајнмајер је рекао да би криза са Русијом могла потрајати дуже од једне деценије, а да аспирације Украјине према НАТО само “додају уље на ватру”, рекао је Штајнмајер у недељу, 30. новембра, у интервјуу за телевизијског канал ЗДФ ( ZDF).

“Понекад је довољно четрнаест дана да почне сукоб, али 14 година може да потраје да се тај сукоб реши”, рекао је шеф немачке дипломатије. На питање да ли сукоб са Русијом може да траје толико, Штајнмајер је одговорио позитивно.

За немачког министра, питање будућности Крима је, како изгледа, нерешиво. Према Штајнмајеру, међународно признање Крима као дела руске територије је немогуће. “Ми нити можемо игнорисати нелегалну анексију Крима, нити заборавити и само игнорисати ту чињеницу. Сукоб између нас ће се наставити”, рекао је министар иностраних послова Немачке.

Штајнмајер је такође рекао да разуме тежњу Украјине да уђе у НАТО. “Али, упркос томе, морамо да будемо реални. Били смо укључени у опасан сукоб. У ствари, нема ничег доброг у ономе чему смо данас сведоци.”, рекао је Штајнмајер.

“Питање чланства Украјине у НАТО није на дневном реду. И не видим Украјину на путу у НАТО … ја се залажем за потпуну јасноћу по том питању”, рекао је Штајнмајер. “Други, можда, више воле да буду резервисани у својим јавним изјавама, али знам да многи људи мисле као ја.”


Извор: Germany prepares for decades-long conflict with Russia – English pravda.ru
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

Опрема за информативни рат: Линукс


Како и зашто прећи на Линукс

На нови, за вас непознати, оперативни систем треба прећи поступно, корак по корак. За почетак, на свом Виндоусу ( Windows), почните да користите програме који су доступни и на Линуксу. Вероватно већ сада користите неке од апликација које су доступне на оба система: Фајерфокс (Firefox), Хром (Chrome), ВЛЦ (VLC), Фајлзила (FileZilla) …


Индоктринација деце у Украјини (видео)

Погледајте овај видео и стећи ћете представу у ком су степену украјинска деца индоктринирана идеологијом мржње.

Клинци поздрављају хитлеровским поздравом, витлају ножевима, вичу како ће побити Русе, итд.

Овај видео покажите свима који причају да фашизам није озбиљан проблем у Украјини.

Један од разлога за толики индоктринаторски труд је превазилажење јаких културних афинитета Украјинаца према Русији.

Али ће на крају испасти јалов, у ствари, индоктринација фашизмом и у тој мери ће покренути озбиљну реакцију.


Аутор: Дамир Мариновић
Извор: Russian news: Disturbing Video Showing Indoctrinated Children in Ukraine - Russia Insider
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски