The Saker: Пример руске пете колоне на делу

У Русији је последњих неколико дана било прилично лоших економских вести: цене хлеба, сира, лекова, меса и многих других производа су отишле на горе, неке веома. Истовремено, рубља је достигла најнижи ниво у односу на долар, што је натерало Централну банку Русије да интервенише и брани рубљу.

Нема сумње, Обама би рекао да санкције делују.

Осим једног проблема: нема тог економиста које би био у стању да директно повеже санкције САД / ЕУ са оним што видимо. Стварност је много једноставнија.

У случају цена робе оно што се дешава заиста јесте једноставно: руске компаније користе прилику која им се указала овим санкцијама да нагло подигну цене и остваре екстра профит. У реду. Предвидиво. У ствари, и руска влада и Путин су то предвидели и упозорили да ће држава пажљиво пратити таква повећања цена и да ће применити законске мере против свих шпекуланата.

Ово је место где ствари постају интересантне.

Особа задужена за то праћење, Аркадиј Дворкович, заменик премијера Дмитрија Медведева, све је то лепо одбацио, рекавши да, када он иде у куповину хлеба не примећује никаква поскупљења. Ко је уопште тај Дворкович ?

Аркадиј Дворкович
Испоставило се да је он чист продукт Атлантског интеграционистичког клана. Сам је прилично скроман олигарх (његова званична примања у 2011. била су само 4 милиона рубаља), али је ожењен за много већег олигарха, Зумруд Кандадашевну Рустамову, која је, према руској Википедији, члан одбора директора великих компанија попут Магнитогорског металуршког комбината, Групације "Пољус золото", односно главног московског аеродрома "Шереметјево". Њен званични годишњи приход је већ здравијих 42 милиона рубаља. Дворкович, који је похађао Универзитет Дјук у САД, такође има учешћа у свакаквим мање или више сумњивим компанијама и работама, укључујући злогласни пројекат Сколково.

У ствари, мислим  да је Дворкович толико типичан за Атлантске интегратионисте да би им могао бити "poster boy". Саботирајући напоре Кремља у спречавању руских фирми да профитирају од санкција, Дворкович стоји добар не само за подмићивање, већ и за допринос петоколонашком труду да се јавност убеди да западне санкције сакате Русију.

Добра вест је да Евроазијски суверенисти узвраћају и да је неколико руских ТВ канала већ известило о овим ненормалним поскупљењима и чињеници да Дворкович изгледа баш ништа не ради на томе.

Опет и изнова видимо исти феномен: председник нареди премијеру и његовој влади да ураде нешто, а ови га после просто игноришу. Ово је типичан пример деловања пете колоне у Русији и, у будућности, планирам да овде за то пружим више примера.

The Saker

Извор: The Vineyard of the Saker: An example of the Russian 5th column at work
Превод: Ћирилизовано

Рогозин: Русија неће дозволити понављање украјинског сценарија на границама Придњестровља

Дмитриј Рогозин - © ITAR-TASS/Vadim Denisov
Русија ће испунити своју дужност до краја и учиниће све да буде поуздан и стабилан и чврст чувар мира и партнер Тираспољу и Кишињеву

МОСКВА, 1. октобар / Тасс /. Руски потпредседник Владе Дмитриј Рогозин изјавио је у среду да ће Русија остати поуздан чувар мира и неће дозволити понављање украјинског сценарија на границама молдавске отцепљене покрајине Придњестровља.

"Не треба се мешати у Придњестровље, не треба изазивати хистерију на граници и не треба распаљивати ситуацију јер грађани Руске Федерације живе тамо", рекао је Рогозин.

Не вреди се препуштати илузији да Русија не штити своје грађане. "Наравно да то чини. Не покушавајте да испробавате наше стрпљење и наше снаге ", рекао је он.

Русија ће испунити своју дужност до краја и учиниће све "да буде поуздан и стабилан и чврст чувар мира и партнер Тираспољу и Кишињеву", рекао је Рогозин.

Многи људи у молдавској престоници гледају на Русију са интересовањем и симпатијама, рекао је он, додајући да је пре годину дана видео како стотине хиљада људи поздрављају руске изасланике.

Већина људи је за сигурност, упркос хиперактивности руских непријатеља, рекао је Рогозин.



Извор: ТАСС
Превод: Ћирилизовано

Сајт "Русија инсајдер" све популарнији

МОСКВА, 1. октобра (РИА Новости) - Сајт Russia Insider: politics and news, који је покренула група странаца у Русији са циљем да се успостави равнотежа с негативном сликом западних медија о земљи, стално добија на популарности.

"Овај сајт је покренут летос, када је група странаца који живе у Русији већ дуги низ година почела да размишља о томе шта може да уради да укаже на све већи и опасан проблем. Проблем је у томе што западни медији пружају нетачну, непотпуну и нереално негативну слику Русије ... Чини нам се да је то довело до дубоких политичких грешака САД и Европе, до конфузије и погрешних процена", пише Чарлс Баусман, оснивач "Русија инсајдера".

Популарност сајта је порасла прошле недеље, када је објавио руски вирални видео са енглеским титловима, који приказује руску баку како се обраћа америчком председнику Бараку Обами. Бака усрдно позива лидера САД да се не дружи са нацистима и да се помири са руским председником Владимиром Путином.

Фесјсбук страница "Русија инсајдера" сада има преко 5000 лајкова, а његов најчитанији чланак од среде је прегледан око 14000 пута за само 15 сати.

Сајт објављује приче о Русији, које, према Баусману, одражавају његове личне ставове, али се и настоји да се буде умерен и чињеничан.

"Ми верујемо да је објективност вредан идеал, али мишљење новинарство чини занимљивијим, па је потребно постићи равнотежу између те две ствари", пише Баусман.

Наведено је око двадесет имена сарадника "Русија инсајдера", укључујући истакнутог данског новинара и теолога Ибена Транхолма, српског аналитичара међународне политике Дамира Мариновића и популарног блогера који пише под псеудонимом "The Saker".

Баусман негира да добија средстава од било које владе или институције и каже да је "Русија инсајдер приватна публикација коју финансирају оснивачи". Да би се очувала независност, Баусман настоји да сајт финансира најшира јавност (crowdfunding) и да привуче инвеститоре.


Извор: Website Lauched by Expats in Russia to Defend Country's Image Gaining Popularity | Russia | RIA Novosti
Превод: Ћирилизовано

Ислам Сајдајев, чеченски политички аналитичар и новинар: Да су руски тенкови 2008. ушли ​​у Тбилиси, данас не би било проблема са Кијевом

Ислам Сајдајев, чеченски политички аналитичар и новинар, пре десет година је био један од оних које су звали "непријатeљ Русије". И он то јесте био: ватрени сепаратиста у време када је вођа Чечена био Џохар Дудајев, био је један од идеолога "Ичкерије" (независне чеченски државе) и заменик шефа информационог центра побуњеника. Године 1999. је побегао у Грузију, где је живео скоро десет година у блиском контакту са грузијским специјалним службама. Сајдајев је био сведок многих прљавих послова и чак написао књигу на тему " Ућуткај сведока". Он је радикално променио своје ставове, после повратка у Чеченију, где тренутно ради у влади, после амнестије. То је уобичајена ствар у данашњој Чеченији. Бивши милитанти који су положили оружје данас су много ватренији руски родољуби него, рецимо, московски "пармезан" либерали. Чеченија је морала да прође кроз два рата, да схвати да ниједној земљи, осим Русије, није потребна.

Сајдајев - један од оних које су пре десет година звали "непријатељ Русије"

"Де јуре и де факто Чеченија је била независна пет година између два рата", каже Ислам Сајдајев. "Мислили смо да ћемо, после одвајања од Русије, живети као у Дубаију. Пет година смо контролисали производњу нафте и прави новац, само истински патриоти и верски лидери су били у нашој влади, а за све то време нисмо изградили ни једну џамију, камоли школе или болнице. Имали смо све, чак и стране спонзоре, али нисмо учинили ништа, осим што смо једни другима скакали за врат. Између нас су започели отворени војни сукоби. Време је показало да не можемо опстати као држава изван Русије.

- Што ће рећи, Русија вам је дала закон?

Могло би се тако рећи. Верујте ми, ако би Русија сада напустила Дагестан, после месец дана би почео жесток грађански рат. Дагестан или Татарстан су наивни ако мисле да би преживели без Русије. Напусти Русију и овејани преваранти и обични бандити ће изаћи из сенке. Али, нама је тога доста. Да Кавказ може бити самодовољан, државе би овде настале пре много година, када Русија није била ни близу. Али овде живе само изолована племена и мале кнежевине неспремне да се развијају и изграде државу. Укратко, то је потпуни недостатак интеграције.

- Зашто су се Чечени после перестројке борили против Русије ?

То је био део велике игре. Покушали су да униште Русију помоћу Чеченије. Сви ти људи који су се овдепојавили, као Дудајев и Удугов, били су под покровитељством "патриота" из Москве, као што је Березовски. И ја сам некада веровао у независну Ичкерију и сарађивао са невладиним организацијама које финансира Запад. Али финансирање је било условљено на премиси: непријатељ мог непријатеља је мој пријатељ. Дали би вам новац, али су желели резултате. Нико то није отворено говорио: формално, радили смо на изграђивању демократије. Док је било профитабилно, звали су нас патриотама и спонзорисали. Када је игра завршена, а милитанти побегли у Панкиси (Грузија), прогласили су их терористима и похапсили. Али то је био и срачунат потез.

На пример, одметник седи у Гвантанаму, онда га пусте и он убрзо командује јединицом у Либији, као борац за "демократију" против "тиранина" Гадафија. Сви ти милитанати које су хапсиле грузијске, британске и америчке обавештајне службе раније или касније се појављују у Ираку, Сирији, Либији, са новом "легендом", новцем и херојском прошлости. То је прича о Абу Бакр ал-Багдадију, тренутном калифу терористичке ИДИЛ (Исламске државе Ирака и Леванта.). Американци су га 2005. ухапсили, а онда, четири године касније, ослободили из непознатих разлога. С којим циљем ? Да се ​​бори против сиријског председника Асада. Мовлади Удугов је сада у Турској и командује чеченском јединицом која се бори на страни Абу Бакр ал-Багдадија. Добар пример је Омар Ал-Шишани ("Шишани" значи "Чечен" на арапском). Овај командант је рођен у Панкисију (Грузија) и обучавале су га грузијске специјалне службе. Његова мајка је Чеченка а отац хришћанин. Служио је у грузијским специјалним јединицама које су обучавали амерички инструктори. После је ухапшен у самој Грузији да би се створила прикладна легенда. Сада је командант највеће јединице ИДИЛ-а, која је у потпуности састављена од људи са Кавказа. Јединица изводи најбруталније и најкрвавије операције у Сирији и Ираку, као што је јавно одсецање глава. (Ал-Шишани је у Ираку познат као "црвенокоси чеченски генерал".) Прво су такве људи звали борцима против Асадове "тираније", сада су терористи. Американци су их обучавали и наоружали. Нису успели да савладају Асада. Требали су да створе изговор за напад на Сирију, али хемијско оружје није пронађено.

И, наједјном постоји разлог - ИДИЛ, којег су Американци сами створили. Сада сви светски медији показују ужасне сцене масовних убистава у Ираку - неких је заиста било, али остала су смишљена да застраше људе. Потребно је да се заврши са Асадом. Приказивање масакра ствара изговор за напад на Сирију ...

ИДИЛ, као и било која друга терористичке група на Блиском истоку, увек ће бити под контролом Американаца. Ова група може у било које време и на било ком месту да створи изговор за америчку инвазију. Ево речитог примера њихове потчињености Англосаксонцима. Недавно је Израел уз невиђену окрутност бомбардовао Газу и убио стотине деце, жена и старијих особа. ИСИЛ није ни писнуо, јер Израел је кључни савезник Сједињених Држава. Човек би помислио да ће припадници ИДИЛ-а, кад виде како им испред очију немилосрдно убијају муслимане, пожурити кроз палестинске тунеле да спасу своју браћу по вери. Они не само то нису учинили, већ ни протестовали нису, макар само због пристојности. Ћутали су.

Абу Омар ал-Шишани с надимком "црвенокоси чеченски генерал" (без маске) данас шири реч истине у редовима фанатика Исламске државе Ирака и Леванта. Фото:  EAAT NEWS

- Недавно су ИДИЛ-ови терористи изјавили да ће доћи да ослободе Чеченију?!

Знате ли зашто? Да се освете чеченском руководству због чеченских добровољаца који се боре у Украјини на руској страни. Нема их много, али то је веома значајан моменат. То је чисто психолошки и морално депресивни фактор за Украјинце. Грузијци су ме уверавали да су изгубили рат у Абхазији само зато што су Шамил Басајев и његова јединица дошли да помогну Абхазима. Шта може да учини две стотине бораца? То није војска. Али репутација Чечена као храбрих бораца јесте допринела њиховој победи. У Украјини, Чечени се не боре против Украјинаца. Боре се против америчких интереса и против западне идеологије. Они нису глупи људи. Знам их. Људи из мог родног села су убијени када је пуцано на конвој са Доњецког аеродрома.

Ми имамо симпатије за украјински народ, али не и симпатије за украјинске власти. Чечени су сада стручњаци за политику. Свако разуме да је украјински Мајдан настао по налогу Запада, да буде почетак колапса Русије. А ми, Чечени, више се од Руса плашимо колапса Русије.

- Вас сматрају стручњаком за западне тајне службе. По Вашем мишљењу, какве је грешке Русија направила у Украјини?

Сећате ли се како су сви руски медији одједном заграјали да Запад жели да Русију наведе на рат са Украјином? То је била крајње очигледна дезинформациона кампања ЦИА-е, да подстакне Русију да "притегне кочнице". Сви локални родољуби су пали на ову провокацију. У Украјини се десио војни удар, а легитимни председник Јанукович је побегао у Русију. Русија је имала све разлоге да уђе у Украјину (узгред, тада чланицу ЗНД) и да обнови легитимну власт. И нико не би бекнуо када би трупе дошле на Дњепар. То је само морало да се изведе одмах и одлучно. Када смо узели Крим, Американци су само стајали и гледали шта ће Руси урадити. Када су схватили да ми не радимо ништа, постали су арогантни. Санкције су само последица наше неодлучности.

Да, нас увлаче у ратове све време и ми побеђујемо. Који разлог смо имали па да верујемо да ћемо у овом сукобу изгубити? Нисмо изгубили ни у Осетији, ни на Криму. Био сам у Грузији када су руске трупе дошле до Тбилисија. Сво руководство је побегло на турску границу. Било је гужве на путевима. Тбилиси је био пуст. Свако је хистерично звао Буша, а он је рекао, ОК, нека Руси одлуче шта је чинити. Чеченски батаљон "Восток" је био само десетак километара од центра Тбилисија. Узгред, тамошње становништво није било противно уласку Руса. Било им је доста свега. Морали су негде да продају вино и мандарине, а не да торочу о демократији. Ја не говорим о политичарима, елити, њих око 15 одсто, које хране амерички фондови. Сваког ко је тада издао наређење за повлачење из Тбилисија треба ухапсити. Данас не би било никаквих проблема са Украјином да смо тада завршили посао у Грузији. Како нисмо завршили с тим леглом мржње, она се проширила на Украјину, где се, узгред, грузијски добровољци сада боре на украјинској страни. Било је проруских група у Грузији које су тражиле помоћ. Али Москва се кладила на друге људе, као што је тотално позападњачени Иванишвили. Резон је био да је то наш олигарх, нас је опљачкао. Опет нисмо били у праву.

- Зашто сте се вратили у Русију?

Зато што се Русија променила. Током 1990-их година, Русија бирала прозападни курс. Али сам ипак имао представу, утувљену у главу у војсци, да је Америка наш непријатељ. И онда је све потврдило такву представу. Ми смо, генерално, на одговарајући начин школовани у нашем совјетском детињству. Совјетски ригидни систем више је допринео очувању наше културе него атмосфера перестројке. Јељцин је дозволио свеопшту попустљивост, крађу, порнографију, хтели су да разголите наше жене. Све је то било крајње непопуларно у Чеченији. Сада нико не дира у нашу културу. Можемо носити националну одећу, да се молимо, да забрањујемо сексуалне програме на телевизији. А ми штитимо наше вредности.

- Могу ли да поставим једно лично питање? Не пијете, не пушите, водите прилично једноставан живот. Како сте успели да живите десет година у винској Грузији?

(Смех) Ко има много на овом свету неће имати ништа на небу. И Пророк је обећао да ће праведници пити фино вино у рају.

- Дакле, ви очекујете 72 хурије ?

Да је било 72 хурије на земљи, не би их било на небу. И, стога, скроман начин живота, умереност у храни, а четири жене:  за муслимана је важно да нема једну превише.

АЛТЕРНАТИВНО ГЛЕДИШТЕ

Борис Кагарлицки, политиколог: Мора се бити у стању добити не само рат, већ и мир

- И, шта да смо заузели Тбилиси у 2008? Шта онда ? Да формирамо нову владу да води земљу ? Да ли сте сигурни да би Грузијци то прихватити без побуне? Грузијци су на крају сами збацили пораженог Сакашвилија. Када је нова влада дошла на власт 2013., била је веома пријатељски расположена према Русији, али, авај, недостајало нам је визије да им на време понудимо какав инспиративан програм сарадње и отргнемо од САД.
Могли смо, вероватно, да одбранимо и Јануковича. Али вреди ли бранити председника, чак и најлегитимнијег, ако он не уме сам да се брани? Да ли нам је потребна беспомоћна кукавица на власти? И опет се поставља питање: шта онда ?" Да будемо увучени у грађански рат? Хвала, али не хвала.


Аутор: Дарја Асламова
Оригинални текст на руском: Чеченский политолог Ислам Сайдаев: Если бы русские танки в 2008-м вошли в Тбилиси, не было бы сейчас проблем с Киевом
Извор: Islam Saydayev (political analyst, Chechnya): If Russian tanks went to Tbilisi in 2008, there would be no problem with Kiev today » voice of Sevastopol
Ћирилизовано за ЕВРОАЗИЈА.ИНФО - анализе евроазијских интеграција

Какав прекид ватре ?! Погледајте каква се борба управо сада води за Доњецки међународни аеродром

Остајемо при нашем предвиђању од пре две недеље да су борбе у источној Украјини далеко од завршетка
Доњецки међународни аеродром. Трећи дан борбе.

Самоодбрана покушава да преузме контролу над локацијом. Украјина је довела више од 2500 војника да брани своје позиције.

Аеродром је стратешки и кључни циљ за обе стране и мало је вероватно да ће овде икада важити прекид ватре.

Више тешких борби се очекује и у наредним данима.


Аутор: Федерико Пиерачини
Монтажа видеа: Дамир Мариновић
Извор: Russia Insider
Превод: Ћирилизовано за ЕВРОАЗИЈА.ИНФО - анализе евроазијских интеграција

Пол Крејг Робертс: Нове лажи Вашингтона

Хонг Конг:

Шта год се дешавало у Хонг Конгу, то нема никакве везе са оним што о томе извештавају западни штампа и ТВ. Њихои извештаји спинују протест као сукоб између жељних демократије и тиранске кинеске владе

Минг Чун Танг у алтернативном медију "Каунтерпанч" каже да се протествује против неолибералне економске политике која уништава изгледе свакоме, осим једнопроценташима. Другим речима, протести су слични америчком "Окупај" покрету.

Друго објашњење је да су лаковерне позападњачене студенте поново, као у Кијеву,  ЦИА и невладине организације на америчким парама организовали и послали на улице у нади да ће се протести из Хонг Конга проширити на друге кинеске градове. Кинези су, попут Руса, били изузетно немарани кад су Вашингтону дозволили да оперише унутар њихових земаља и да развије пету колону.

ИДИЛ:

Американци су заувек преварени. Сећам се срања “Mission Accomplished!” (задатак обављен - прим. прев.). Једино је обављено богаћење војно- безбедносног комплекса и стварање америчке полицијске државе. После осам година разарања Ирака од америчке војске, Патрик Кокбурн, један од последњих новинара с прве линије, каже: "ИДИЛ је на вратима Багдада".

Шта је ИДИЛ ? Нуде се бројна објашњења. Оно Вашингтона и његових марионетских држава је да је то демон и претња Западу што сече главе људима.

Друго је да га је ЦИА регрутовала и финансирала операцију остваривања плана неоконзервативаца за свргавање влада на Блиском истоку.

Моје тентативно објашњење је да ИДИЛ чине сунити којима је доста постојећих вештачких држава створених од Британаца и Француза после Првог светског рата, када су западни колонизатори заузели територије Отоманског царства. Доста им је да их потискује шиитска већина или световни диктатори који репресијом контролишу сукоб између сунита и шиита. Доста им је убијања, пљачкања и силовања од Американаца и Европљана. Доста им је расељавања и обесправљивања. Доста им је неморалне западне културе која им намеће модерну технологију. Исламска држава брише вештачке границе које су Европљани исцртали и успоставља исламску владу без моралне корупције западног материјализма и блудничења.

Укратко, доста им је диктатуре и потискивања њихове културе.

Огроман новац узет од лаковерних америчких пореских обвезника - људи који су, за разлику од ИДИЛ-а, спремни да прихвате било какво наметање - за обуку ирачке војске, сав је отишао у касу америчких фирми које су добиле уговоре за обуку. Како Патрик Кокбурн извештава, од Американаца обучавана и опремљена ирачка војска што брани Мосул званично има 60000 припадника и много је већа од нападача, али је у њој заправо само једна трећина људи. Остатали су пола своје плате дали официрима да би остали код куће или да би радили боље плаћен посао. Када је Исламска држава напала, војска Ирака је колабирала.

Авганистан:

Нови "председник" Авганистана је пристао на захтеве Вашингтона, захтеве на које чак и корумпирани Карзаи не би пристао. Нови купљен-и-плаћен-да-буде-
марионета председник је пристао да америчке трупе остану у Авганистану. Видећемо шта ће на то рећи талибани.

Ебола:

Ми сада имамо први случај еболе у САД. Особа у болници у Даласу, у Тексасу, донела је еболу из Либерије. Центар за контролу и превенцију болести каже да се вирус може контролисати, попут ИДИЛ-а, и да нико није у опасности. Остаје да се види. Због година провидних лажи Вашингтона, многи Американци верују да је увоз еболе део плана једнопроценташа за уништавање нас осталих, тако да земља буде њихова.

То је оно што долази од владе и медија који служе само Један одсто и што изазива бескрајне лажи и дезинформације о нама осталима.


Аутор: Пол Крејг Робертс
Извор: New Column by PCR: More Washington Lies - PaulCraigRoberts.org
Превод: Ћирилизовано