Сједињене Америчке Државе појачавају напад на Северну Кореју

Радници уклањају плакат филма "Интервју" са билборда у Холивуду

Обамина администрација је у петак повећала притисак на изоловани стаљинистички режим Северне Кореје, којег је ФБИ формално оптужио да је одговоран за хакерски напад на "Сони пикчерс енертејнмент" (Sony Pictures Entertainment), а Обама изјавио да ће америчка влада (неспецификовано) "сразмерно одговорити" Пјонгјангу "у време и на месту по нашем избору".

Обама није поменуо наводни сајбер напад Северне Кореје у уводној речи на конференцији за штампу Беле куће која се традиционално одржава крајем године. Чекао је да му медији поставе пригодно питање да би о томе говорио.

ФБИ није понудио никакав доказ о умешаности Северне Кореје у хакерски напад на "Сони", који је довео до тога да студио откаже планирану премијеру филма Сета Рогена "Интервју" (The Interview), комедије засноване на претпоставци да је ЦИА ангажовала два америчка новинара да изврше атентат на севернокорејског лидера Ким Јонг Уна.

ФБИ у саопштењу тврди да постоји неколико сличности између рачунарског кода употребљеног у малверу искоришћеном за напад на "Сони" и оних употребљених у ранијим нападима повезаним са Северном Корејом, али су ове тврдње неосноване - интервјуисани стручњаци за рачунарску безбедност сумњају да се такве везе могу дефинитивно успоставити.

Од америчке јавности је затражено да на реч поверује саопштењу ФБИ, да "сада има довољно информација за закључак да је влада Северне Кореје одговорна за ове акције". Такође, да су: "Поступци Северне Кореје имали за циљ да нанесу озбиљну штету америчком бизнису и праву америчких грађана да се изразе."

Иронија је да таква прича долази из федералне агенције која игра главну улогу у јачању полицијског државног апарата у Америци. У извештају "Вол стрит журнала" се наводе бројке из Националног центра за државне судове, које говоре да је ФБИ прикупио кривична досијеа 80 милиона Американаца - више од једне трећине пунолетног становништва.

Ни Обама није пружио никакве доказе о умешаности Северне Кореје, само је, као меродавно, цитирао саопштење ФБИ. Он је критиковао "Сони пикчерс" зато што је повукао "Интервју" као одговор на претње хакера, "Чувара мира", како себе називају.

"Не можемо имати друштво у којем неки диктатор однекуд може да почне да намеће цензуру овде у Сједињеним Америчким Државама" - рекао је Обама - "... јер ако неко може да уплаши људе да не приказују сатирични филм, замислите шта би радили када виде неки документарац или вест која им се не допада."

Обама је наставио:"То није Америка. Опет, ја разумем да је "Сони" као приватна копанија био забринут због својих обавеза, овога, онога и осталог. Волео бих да су прво са мном разговарали. Ја бих им рекао им рекао да не западају у образац у којем их могу заплашити овакви криминални напади."

Обамино претварање да је забринут због угрожавања грађанских слобода Американаца је лицемерно колико и саопштење ФБИ. Његова администрација је прогонила више инсајдера због њиховог одавања информација о владиним злочинима штампи него било која друга у читавој америчкој историји. Обама је председавао надзором телекомуникација и е-поште сваког Американца од Националне агенције за безбедност, газећи Повељу о правима (Bill of Rights). И он је присвојио, као председниково, "право" да може да нареди атентат дроном на било кога у свету, укључујући америчке држављане.

Што се тиче цензуре, ово је влада која не оклева да захтева да главне новине и телевизијске мреже склањају информације од јавности, укључујући информације о масовним кршењима Устава од стране саме владе, у име "националне сигурности. "Медији том захтеву рутински одговарају, дозвољавајући влади да проверава и / или цензурише чланке и вести пре објављивања.

Најновије оптужбе против Северне Кореје су обезбедиле још један пример спремности корпуса америчке штампе да функционише као де факто резонатор државне пропаганде. У огромном делу извештавања о хакерском нападу на "Сони" и наводној одговорности севернокорејског режима, који је негирао било какву умешаност, уопште није било претварања да постоји некаква критичка независност. Тврдње владе су једноставно пренете као чињенице, било да су то чиниле телевизијске мреже и кабловски канали, било новине као што су "Њујорк тајмс" и "Вашингтон пост".

Једноставно су игнорисане све досадашње лажи, о ирачком оружју за масовно уништење, шпијунирању грађана НСА, или, у новије време, тортури ЦИА.

Дневне новине и телевизијске мреже углавном ништа нису објављивале о извештају Комитета за обавештајну делатност Сената САД о систематском мучењу затвореника које је вршила ЦИА у тајним затворима у иностранству. Ни једно једино питање о мучењу није постављено Обами током једносатне конференције.

Обама је јасно ставио до знања да ће се влада САД осветити Северној Кореји за наводни хакерски напад на "Сони". "Они су изазвали велику штету, а ми ћемо одговорити", рекао је он. "Ми ћемо одговорити пропорционално, и одговорићемо на месту, у време и на начин који ми изаберемо."

Иако му је тон био оштар, Обама је у одговору на додатно питање одбио да искључи могућност војне акције, само је рекао да неће проширивати своју претходну изјаву о неспецификованом одговору.

Бела кућа, Пентагон и представници обавештајне заједнице су свакодневно одржавали састанке о Северној Кореји, рекао је Обамин портпарол. Пре него што је ФБИ саопштио своје налазе, генерал Мартин Демпси, шеф Здруженог штаба америчке војске је изјавио да је "веома забринут" због могућности да САД закључе да нека држава стоји иза напада. "Када и ако се тако нешто деси, то ће бити тренутак суочавања са стварности" - да једна држава подржава  информатички напад на америчку корпорацију, рекао је Демпси.

Јачање америчког војног присуства у азијско-пацифичком региону се убрзава. Обама је управо потписао Ауторизациону уредбу о националној одбрани за 2015., која предвиђа појачано деловање на изградњи заједничког одбрамбеног ракетног система у североисточној Азији, укључујући Јужну Кореју и Јапан. Систем би у првој инстанци био уперен против Северне Кореје, али, на крају, против Кине, главне америчке мете у региону.

Обама је у четвртак, на основу Уредбе о трансферу пловила ратне морнарице, одобрио продају четири америчке фрегате Тајвану, упркос гласном противљењу Пекинга. Продаја фрегата са  навођеним ракетама је  "дрско мешање у унутрашње ствари Кине и подривање кинеског суверенитета и безбедносних интереса", пренео је портпарол кинеског министарства одбране.

Иако је Обама рекао да ФБИ није повезао напад на "Сони" са било којом другом државом осим са Северном Корејом, други амерички званичници су истакли да се једина веза Северне Кореје са WWW  остварује преко Кине, што је назнака да би даља ескалација "Сони" афере могла да значи оптуживање Кине да је у њој играла барем споредну улогу.

У међувремену на површину испливавају докази да читава "Сони" афера изгледа има корене у томе да је одлука студија да сними филм о убиству Ким Јонг Уна била смишљена провокација коју је подстакао амерички војно-обавештајни апарат.

Е-пошта коју је набавио "Дејли бист" ( Daily Beast ) и коју цитирају у многим чланцима и коментарима, снажно наводи на такав закључак. Копредседник "Сони пикчерса" Мајкл Линтон је у управном одбору корпорације РАНД, водеће приватне консултантске фирме за ЦИА и Пентагон, а специјалиста РАНД-а за Северну Кореју, Брус Бенет, био је тај који је притискао "Сони" да се фокусира на севернокорејског владара.

Према једном од тих е-писама, корежисер филма Сет Роген  је прво хтео да филм циља на неименованог вођу неименоване земље, онда му је сам Линтон " рекао да не користи фиктивно име, већ да иде са Ким Јонг Уном." Иста порука, коју је написала Мариса Листон, виши потпредседник "Сонија", каже да су Роген и други корежисер, Еван Голдберг, "напоменули да је бивши агент ЦИА и неко ко је радио за Хилари Клинтон прегледао сценарио."

Бенетово е-писмо "Рандовом" аналитичару Линтону сугерише да би филм заправо могао да помогне у обарању севернокорејског режима. "Било ми је јасно да је атентат на Ким Џонг Уна најизгледнији пут до пада севернокорејске владе", пише Бенет. "Верујем да би прича о уклањању режима породице Ким и стварање нове владе од стране народа Северне Кореје (добро, барем елите) покренула да се мало поразмисли у Јужној Кореји и, верујем, у Северној, када  ДВД тамо једном доспе(а готово сигурно хоће). "

Линтон је одговорио: "Брус - - је разговарао са неким на веома високом  државном положају (у поверењу). Он се слаже са свиме што сте рекли. Опширније када се чујемо."

Остала е-писма откривају имена два службеника Стејт департмента - помоћника секретара Денијела Расела и амбасадора Роберта Кинга, америчког специјалног изасланика за питања људских права у Северној Кореји - као лица која су пружила инпуте филму.


"Ћирилисано": "Сонијев" филм је у ствари класична америчка продукција. Шта САД намеравају увек се могло пратити анализом америчке кинематографије. Али, то је друга и сложенија тема, а за конкретан случај - по свему судећи још једну "лажну заставу" (хаковање америчке енергетске мреже зарад увођења ванредног стања?) - предлажемо да погледате и следеће чланке - на енглеском језику, мада не сумњамо да их има и на другима, јер, интернету хвала, манипулација масама више није тако једноставна ствар:

- Радио Слободна Европа:SAD odlučne: Pjongjang odgovoran za hakerski napad

- ТАНЈУГ или "српски" ехо горњег: SAD odlučne: Pjongjang odgovoran za hakerski napad | Vesti | Tanjug

- U.S. Propaganda - Sony Hack Was A Practice Run For North Korea, Next Attack Power Grid - Episode 546 - Silver For The People

- U.S. rejects Sony probe with North | The Japan Times

- The Rebel Website - Sony hacking ‘propaganda effort’

- И, посебно интересантно, зашто Јапанци не хају много за "хаковани" "Сони":Sony Is a Japanese Company…So Why Don’t Japanese Newspapers Care About Sony Pictures Getting Hacked? | TheBlaze.com

Аутор: Патрик Мартин
Извор: US escalates campaign against North Korea - World Socialist Web Site
Превео и приредио: Александар Јовановић - Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!