Зашто је Сједињеним Америчким Државама хитно потребан рат на Кавказу ?




Рат на територији држава Кавказа

У Грузији сте могли да приметите да господин Аласаниа, још министар одбране те земље, и господин Расмусен, већ бивши генерални секретар НАТО-а, иду на исти начин, користе  "амерички ход" - што је ходање с размакнутим лактовима,  као због велике мишићне масе  - очигледно да се демонстрира снага. Узгред, исто иду Мекејн и други америчких "јастребови".

Највећи скандал прошле недеље су извештаји "Форин полиси", Ројтерса и "Њујорк тајмса", да ће центар за обуку сиријских побуњеника бити наводно, оформљен на грузијској територији. Упркос званичном порицању премијера Иракли Гарибашвилија и амбасадора Грузије у САД господина Архила Гегешидзеа, који су оптужили новинаре ових угледних публикација за некомпетентност, вест није демантована. Ко говори истину а ко лаже?

"Форин полиси", Ројтерс, "Њујорк тајмс" су о центру изнели истину, али је и премијер Гарибашвили такође тачно рекао да грузијска влада није нудила Вашингтону и НАТО-у да направе такав центар за обуку у Грузији. Амбасадор Гегешидзе - подређени министра иностраних послова Маје Паџиикидзе, која је сестра супруге министра одбране Аласаније - је тај што лаж,е  јер он  савршено добро зна да је понуду да се центар за обуку сиријских побуњеника оформи у Грузији  дао господин Аласаниа на самиту НАТО-а у Велсу 5. септембра, 2014.

То објашњава зашто амерички секретар одбране Чак Хагел следећег дана, 6. септембра, није одлетео кући после самита, већ у Тбилиси,  да се увери да се господин Аласаниа није шалио. Господин Аласаниа се шалио није - он жарко жели да постане први човек Грузије и да би то постигао учиниће све да угоди САД.

Истовремено, грузијска НВО "Слободна зона" ће ускоро добити средства Владе САД у износу од неколико милиона долара, са циљем да се помогне збацивања владе Гарибашвилија и да се припреми повратак бившег председника Михаила Сакашвилија на власт.

Обратите пажњу на следеће датуме:

23. септембар 2014: Полиција Тбилисија је привела, на груб начин, припаднике недавно формиране НВО "Слободна генерација", који су се усудили да, прво у Грузији, протествују испред канцеларије НВО "Слободна зона"  у улици Пекини. Истовремено, полиција се правила да не види када су припадници "Слободне зоне" понижавали руске туристе, скидали им траку Светог Ђорђа (симбол симпатизера Русије) и митинговали на Тргу Европе и Руставели авенији.

24. септембар 2014: Група Сакашвилијевих присталица пресреће премијера Гарибашвилија у Њујорку са транспарентом "Путинов роб".

25. септембар 2014: Новинар Олег Панфилов, са привремено угашене ТВ станице ПИК, покреће Фејсбук кампању против Гарибашвилијеве супруге - Нунуке Тамазашвили,  ругајући се њеном изгледу на пријему у Њујорку.

Питање: одакле овим опасним ликовима толико поверење у сопствену некажњивост, одакле стиже њихово финансирање и на чију се подршку они ослањају? И зашто садашња грузијска влада не одговори на њихове антидржавне активности које они чак ни не крију?Одговор је једноставан: садашња грузијска влада је приморана да их толерише због САД ! А сада - доказ:

Говорећи на 69. заседању Генералне скупштине УН 23. септембра, 2014, амерички председник Барак Обама је изјавио да је издао Меморандум - Цивилно друштво, према којем је сада дужност не само Стејт департмента и Америчке агенције за међународни развој, већ и остатка америчке владе, да:

1. " експандирају пружање савета и другу подршку ... организацијама цивилног друштва тамо где власти нису ангажоване ...  у афирмацији реформских напора." То ће рећи, да помажу НВО "Слобдна зона", јер се група отворено противи влади Грузије, која је "безобзирно" незаинтересована за то како помоћи Америку и  у коју сврху?

2. "обухвата средства за демократију, људска права, права радника, и помоћ управама, као и хитну подршку активистима и организацијама." Дакле, НВО "Слободна зона" ће добити средства за оснивање нових центара, који ће обучавати у терористичким вештинама и реметилачким технологијама за реализацију америчке идеје - свргавање владе Гарибашвилија и припрему повратка бившег председника Михаила Сакашвилија на власт.

И директан позив на пуч: подржавање НВО "Слободна зона", која се бори против Устава Грузије, њено финансирање кроз нове канале, али званичне, у виду донација, тако да локални чланови не морају више да кријумчаре милионе долара у коферима по аеродромима и кроз царинске контроле.

 О разлозима због којих ће следећи Мајдан после Украјине бити у Јерменији


Али Хасанов, шеф Одељења за друштвена и политичка питања Председничке администрације Азербејџана, прошле недеље је оштро критиковао горњу изјаву председника Обаме, резолуцију Европског парламента о прогону бранилаца људских права у Азербејџану, као и изјаве "Хјуман рајтс воч"-а и "Фридом хаус", које су, према његовим речима, "субјективне и треба их посматрати као покушај да се изврши притисак на државну политику Азербејџана." О чему је реч ?

Чињеница је да следећи Мајдан морао да се деси у Бакуу. Да ли се сећате како је бивши председник Грузије Сакашвили дошао у Баку 27. априла и рекао да Азербејџан има времена за маневрисање док је Путин заузет Украјином ? Господин Сакашвили је желео промену политике у Азербејџану, тако да се онемогући да највећи енергетски партнер и сусед Русије у Каспијском региону изненада покуша да се придружи Евроазијској унији и започне конструктиван дијалог са Јерменијом око спорне области Нагорно-Карабах. Али САД су у Азербејџану подбациле, пошто је амерички амбасадор у Азербејџану Ричард Морнингстар изгубио додир са стварношћу и ненамерно упозорио Баку да ће врло лако бити Мајдана ако власти не престану да муче грађане. Председник Азербејџана, Илхам Алијев, алузију је разумео и активности разних невладиних организација и њихово финансирање споља ставио под строг надзор.

Вашингтон  се после тог неуспеха окренуо Јерменији, за коју планира нешто другачији сценарио пуча него у Грузији: наставак великих војних активности у Нагорно-Карабаху, као што је предложио господин Сакашвили током своје последње посете Бакуу. Истовремено су могуће саботаже у Јерменији, чак и на Метсамор нуклеарној електрани, и "талас народног незадовољства властима" на који ће зајахати локални колаборанти. Грузија би се "случајно" увукла у сукоб" и САД би убиле три муве једним ударцем изазивањем пуча у све три кавкаске републике истовремено! Тачно такав "ланац догађаја" смо видели на Блиском Истоку и у Северној Африци током недавних обојених револуција “made in USA".


Откуд примирје у Украјини и зашто је САД хитно потребан рат на Кавказу

Зашто је примирје у Украјини проглашено на руску иницијативу, а у време када је новоросијска милиција остваривала победу за победом ? То је зато што су Сједињене Државе изгубиле интерес за Украјину исто као за Грузију 2008., јер би морале да се суоче с Русијом директно, што је нешто што обе стране желе да избегну. Али када су Сједињене Америчке Државе две недеље касније, 23. септембра, покренуле ваздушне нападе на ИДИЛ и друге терористичке групе у Сирији (узгред, "одгајене" од ЦИА и Пентагона), Русија није нешто посебно приговарала. За шта ће САД овај пут разменити Грузију ?

Чињеница је да Сједињеним Америчким Државама -  Грузија, Јерменија, Азербејџан, као и Украјина,  требају само да ослабе Русију и Иран, две државе против којих је Запад наметнуо економске санкције. Ако САД  успеју у намери да све три земље јужног Кавказа упетљају у сукоб око Нагорно-Карабаха, а затим у спонзорисању пучева у Јерменији, Грузији и Азербејџану, онда ће Русија и Иран имати велике проблеме и, између осталог, неће бити у стању да обезбеде гас за Европу ! Дакле, тако што би блокирале другу транзитну руту (после прве преко Украјине), Сједињене Америчке Државе би коначно оствариле свој циљ - да баце Европу на колена и приморају је да купује амерички гас из шкриљаца,  као и гас што га у Украјини експлоатише "Бурисма холдингс", чији је директор правних послова Роберт Хантер Бајден, син америчког потпредседника Џозефа Бајдена.

Али после Каспијског самита 2014, на којем су се Русија, Иран, Казахстан, Азербејџан и Туркменистан сложили да неће дозволити оружане снаге нерегионалних сила у региону, тј војску Америке и НАТО земаља, тај трик неће упалити, и стога ће Грузија још једном изгубити значај, а САД ће је разменити за нешто друго.


Извор: Глас Севастопоља
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!